Anarchisté se střetli s ultrapravicí, pět zraněných

ČTK ČTK
1. 5. 2012 18:10
Mezi zraněnými jsou tři policisté, jeden z nich skončil v nemocnici
Prvomájový průvod anarchistů.
Prvomájový průvod anarchistů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Při prvomájovém střetu anarchistů a krajní pravice v pražských ulicích bylo zraněno pět lidí, z toho tři policisté. Jeden z účastníků demonstrace byl zadržen kvůli útoku pepřovým sprejem na policistu.

Anarchisté i příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti pořádali v úterý demonstrace. Anarchistů se podle policie sešlo kolem 500, příznivců pravice podle pozorovatelů téměř 200.

Obě skupiny se setkaly na Můstku, kde měla mítink DSSS a anarchisté procházeli kolem. Znesvářené strany od sebe museli odříznout těžkooděnci a policejní vozy.

Přesto ale došlo ke zranění účastníků i zasahujících policistů. Když se obě skupiny míjely, účastníci akcí po sobě házeli kelímky, lahve, jablka i kameny. Skleněná lahev podle zpravodaje ČTK trefila dívku, která stála mezi příznivci, a rozbila jí hlavu.

Příznivci DSSS obklopeni policejními těžkooděnci u stanice metra Můstek.
Příznivci DSSS obklopeni policejními těžkooděnci u stanice metra Můstek. | Foto: ČTK

"Přestože jsme je oddělili, když se míjeli, začali na sebe útočit," uvedl Hulan. Účastníci demonstrace DSSS se podle policie snažili přes policejní kordon dostat k procházejícím anarchistům. "Policisté je museli zatlačovat zpátky," popsal situaci Hulan.

"Tři policisté byli při střetu zraněni. Dva byli ošetřeni na místě a třetí byl převezen do nemocnice," sdělil policejní mluvčí. Zranění utrpěli i dva z účastníků demonstrací. Podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové šlo pouze o lehká zranění.

Příznivci anarchistů se sešli už v úterý dopoledne na Střeleckém ostrově, aby oslavili Svátek práce. Ostrov považují za své tradiční shromaždiště a Svátek práce za svůj svátek, který si prý neprávem přivlastňují socialisté a komunisté.

Na ostrov přišla i šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Anarchisté na ni pokřikovali a pískali.

Ze Střeleckého ostrova se průvod vydal kolem Národního divadla, po Smetanově nábřeží a přes Staroměstské náměstí a Celetnou až na náměstí Republiky. Účastníci akce nesli transparenty s nápisy "Systém proti lidem, lidé proti systému" nebo "Ne rasismu".

Cestou pokřikovali hesla jako "Špína, hnus, kapitalismus" a zastavili se u sídla magistrátu, kde křičeli "Vraťte, co jste nakradli". Na náměstí Republiky pak uspořádali protivládní demonstraci nazvanou Miřme na správné cíle!. Odtud se vrátili zpět na Střelecký ostrov.

1. máj v Praze, podívejte se:

Příznivci DSSS se na Můstku začali scházet před druhou hodinou. Předseda strany Tomáš Vandas ve svém proslovu v úvodu akce vyčetl premiérovi Petru Nečasovi (ODS), že zachoval stávající kabinet spojením s poslanci kolem Karolíny Peake.

Podle Vandase měl předseda vlády raději zvolit předčasné volby. Do svého projevu však šéf DSSS přidal i několik výroků obrácených proti Romům.

Kromě členů DSSS a Dělnické mládeže přijeli také zástupci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD). Kolem čtvrté hodiny příznivci DSSS vyrazili z Můstku na krátký průvod přes Václavské náměstí a Vinohradskou ulici. Chvíli pře pátou hodinou pochod ukončili na náměstí Jiřího z Poděbrad

KSČM: Stop vládě

Svátek práce přišly oslavit také stovky příznivců KSČM na pražské Výstaviště. Už před zahájením akce proudily ke Křižíkově fontáně desítky lidí, po deváté hodině už bylo na místě několik stovek lidí. Už tradičně přišel někdejší generální tajemník ústředního výboru předlistopadové KSČ Milouš Jakeš.

"Náš 1. máj se koná pod heslem Stop vládě," řekla poslankyně Marta Semelová. Ve svém úvodním proslovu zkritizovala vládu i její reformy a prohlásila, KSČM podpoří všechny formy protestů, včetně generální stávky. "První máj, to je mír, práce a solidarita," řekla také.

"Odmítněme dnešní morální bahno pravicové korupce," vyzval své příznivce místopředseda strany Stanislav Grospič. Vznesl požadavek na zrušení vládních reforem, odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb.

ČSSD chce sociální stát

Odpoledne se na stejném místě a za stejným účelem sešli sociální demokraté. Na místo dorazily stovky lidí. Místopředseda strany a senátor Jiří Dienstbier ve svém proslovu připomněl myšlenku sociálního státu. "Dnes čelíme snaze o likvidaci evropského modelu sociálního státu," řekl.

Vláda podle něj odstraňuje podmínky pro důstojný život, zavádí nespravedlivý sociální systém. "Myslím, že je čas na co nejrychlejší změnu," uvedl. Prohlásil, že kromě ČSSD neexistuje jiná významná politická síla, která by byla schopná prosazovat moderní sociální stát.

V Praze komunisté a sociální demokraté pořádali oslavy krátce po sobě. V Chomutově podle serveru Novinky.cz ale na mítinku ČSSD promluvil předseda KSČM Vojtěch Filip. Stalo se to vůbec poprvé od roku 1989. Chomutovských oslav se zúčastnila třeba místopředsedkyně strany Marie Benešová či ústecká hejtmanka Jana Vaňhová.

Předseda ČSSD Sobotka ale prohlásil, že on by šéfa komunistů na takovou akci nezval. Šéf sociálních demokratů v úterý vystoupil na shormáždění ve Vyškově, kde řekl, že ČSSD využije každou příležitost, jak vyvolat předčasné volby do sněmovny. Z podzimních krajských a senátních voleb prý chce udělat referendum o budoucnosti vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy