Analýza: První rok měla vláda pomalý rozjezd

Petr Holub
9. 1. 2008 12:45
Bilance prvních 365 dní vlády ODS, KDU-ČSL a SZ
Mirek Topolánek v čele ministerského pelotonu míří do Strakovy akademie
Mirek Topolánek v čele ministerského pelotonu míří do Strakovy akademie | Foto: Tomáš Adamec

Analýza - Přesně před rokem byla instalována druhá Topolánkova vláda. Bilance splněných slibů z koaliční dohody není pro vládu lichotivá.

Analýza Aktuálně.cz ukazuje, že většina z nich byla prosazena pomocí reformního batohu.

Zpoždění mají plány ve zdravotnictví, dopravě, na trhu práce a při reformě úřadů. Právě v těchto čtyřech oblastech se už letos rozhodne, jestli Topolánkova vláda bude úspěšná, anebo jestli ve volebním období 2006-2010 půjde o čtyři ztracené roky.

Při podrobném pohledu na jednotlivé ministry také nejvíc slibů splnili dva, kteří sepsali hlavní části batohu: Miroslav Kalousek z financí a Petr Nečas z resortu sociálních věcí.

Čtěte více: Rok vládnutí ODS je za námi. Vláda chystá brožuru

Reforma bez příčiny

Kalousek změnil sazby víceméně podle koaliční dohody, pod stůl ovšem spadly nerealistické sliby. Státní finance by třeba nevydržely rovnou sazbu daně z příjmu občanů mezi 17 a 19  procenty, proto byla určena na 23,1 procenta.

Rozpočtová reforma také nemohla pomoci všem skupinám obyvatelstva. Jako při všech rozumných změnách rozpočtu jde v prvním roce v nejlepším o hru s nulovým součtem.

Na Kalouskových změnách tak shodou okolností prodělali ti, kterým se výslovně slibovalo zlepšení: rodiny s dětmi a chudší lidé.

Pokud šéf financí letos dohoní zpoždění a označí, které daňové výjimky zruší, bude mít formálně splněny nejdůležitější úkoly. Musí jen počkat na úspěch reformy, která byla zpochybněna třetí den poté, co se rozjela.

Kalousek chce snížit deficit veřejných rozpočtů na 2,3 procenta HDP. Stát však loni vybral na daních o tolik víc, než se čekalo, že deficit dosáhl jen 1,9 procenta HDP. Není tak co snižovat.

Ministr zatím nechce svůj cíl revidovat, i když předpokládá, že schodek bude nakonec nižší.

"Větší příjmy povedou zákonitě k nižšímu schodku, protože ministerstvo bude samozřejmě trvat na dodržení výdajových limitů," vysvětlil Jakub Haas z jeho tiskového oddělení.

Sociální brzda funguje

Ministr Nečas představuje novinářům změny ve vyplácení sociálních dávek
Ministr Nečas představuje novinářům změny ve vyplácení sociálních dávek | Foto: Ludvík Hradilek

Nečas splnil povinnost snížit sociální dávky, zvýšené rok předtím. Udělal víc, než sliboval, když navíc zrušil přídavky na děti rodinám s průměrnými příjmy.

Už v létě také připravil první, nejdůležitější krok penzijní reformy, která se však může stát obětí zhoršených vztahů mezi vládou a opozicí.

O tom, jestli má vůbec cenu, aby Nečasovi lidé začali vážně pracovat na druhém kroku reformy, se rozhodne v únoru po prezidentské volbě. Do té doby vládní strany s opozicí jednat nebudou.

Nečas se zpozdil v intervencích na pracovním trhu. Zbytečnou snahou může být plán omezit dávky nezaměstnaným. Ukázalo se totiž, že reforma Nečasova předchůdce Škromacha snížila počet příjemců dávek v hmotné nouzi na polovinu.

Velkou šanci zatím nemá novela zákoníku práce. Vláda ji slíbila projednat s odbory, které se však radikalizovaly v odporu proti rozpočtové reformě. Ústupky v zákoníku proto odmítají.

Fakta:
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Fakta:

Kritiku expertů vzbudil plán, který má Nečas spolu s ministrem průmyslu Martinem Římanem. Chtějí zajistit snadný přístup nekvalifikovaným cizincům na český trh práce. Také to může být zbytečná snaha: cizinců i bez vládních pobídek loni v zemi přibylo nejméně šedesát tisíc.

Byrokraté se ubránili

Zatím se nedaří ani boj s byrokracií. Každoročně se měl snižovat počet státních zaměstnanců o tři procenta.

Ministr Kalousek proto oznámil, že zvýší mzdové prostředky pouze o 1,5 procenta. Ve skutečnosti prý jde o vyšší nárůst, protože ministři budou povinni tři procenta lidí propustit.

Akce skončila tím, že se propouštět nemusí. A pokud se nepočítá s platy učitelů a vojáků, polepší si státní zaměstnanci letos skoro o 5 procent.

Příliš velké ambice zřejmě vláda měla i v dalších krocích na zlepšení veřejné správy. Jak upozornila počátkem roku společnost eStat.cz, ministři zřejmě nesplní sliby, které by sjednotily procesní praxi v jednotlivých úřadech.

Pokud vláda nezmění přístup, nezpřísní zákon o veřejných zakázkách ani kontrolu veřejných výdajů, kompetence se z centra na kraje nebudou přesouvat.

MInistr Julínek zatím všechny karty na stůl nevyložil. Ostatně, není sám
MInistr Julínek zatím všechny karty na stůl nevyložil. Ostatně, není sám | Foto: Ondřej Besperát

Rozhodujícím okamžikem může být červen, kdy má být hotov zákon o veřejné službě, který by popsal práva a povinnosti státních úředníků.

Julínek a Řebíček s odkladem

Rozhodovat se bude také ve zdravotnictví a dopravě.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek musí do dubna napsat paragrafovanou verzi sedmi reformních zákonů, které má zatím jen v podobě věcných záměrů. Pokud to nestihne, má jeho reforma jen malou šanci.

Přitom neexistuje ani obecný návrh nejdůležitějšího zákona, který by popsal, jak zdravotní pojišťovny změnit na akciové společnosti. 

Čtěte více: Poplatky u lékaře Julínek chválí, vydělají miliardy

 

Právě se děje

Další zprávy