Americké vojáky by měli soudit Češi

Kateřina Eliášová
25. 2. 2007 15:04
Praha - Již za několik týdnů odpoví vláda na žádost Američanů o umístění jejich radarové stanice v Česku. Uvnitř: SPECIÁL
Podle ministra zahraničí Schwarzenberga není možné jednání s Američany uspěchat
Podle ministra zahraničí Schwarzenberga není možné jednání s Američany uspěchat | Foto: Ondřej Besperát

Česká vláda právě chystá nótu, respektive odpověď Spojeným státům, zda přijme jejich nabídku umístit tady radarovou základnu jejich systému protiraketové obrany.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že ji vláda pošle do USA během března. Nechce totiž odpověď uspěchat.

Součástí nóty budou i podmínky, které si Česká republika chce v souvislosti s radarem klást. Mimojiné to, že na území základny budou platit české zákony a vojáci se tedy podle nich budou muset chovat. 

Zda budeme chtít souhlas NATO, není jisté

"Území základny bude podléhat české jurisdikci. Například v okamžiku, kdy by američtí vojáci spáchali přestupek nebo trestný čin mimo pracovní dobu, budou souzeni podle českých zákonů.. Jinak budou podřízeni americkým zákonům a vojenským předpisům," doplnila ministra Schwarzenberga jeho mluvčí Zuzana Opletalová.

Co přesně takový rozdíl znamená?  "Pokud se opijí a někoho přejedou mimo základnu, tak je čeká český soud. Pokud zběhnou, čeká je americký vojenský soud," vysvětlila případy, kdy se budou vojáci zodpovídat českým úřadům, a kdy naopak těm americkým Opletalová.

Otázkou zatím zůstává, jestli bude Česko také požadovat souhlas Severoatlantické aliance s umístěním radaru. "Tyto věci jsou zatím v jednání," řekl Karel Schwarzenberg.

Přesně to však požaduje opozice, ale také vládní Strana zelených.

Protest Rusům nebude

Pokud jde o nedávné výhrůžky ruské armády, Česká republika nepodá protestní nótu kvůli výrokům generála Nikolaje Solovcova. Ten pohrozil, že v případě souhlasu české vlády s umístěním radarové základny namíří na Česko své rakety.

Foto: repro Aktuálně.cz

Ministr zahraničí Karel Schwarzeberg i bývalý náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý se v Otázkách Václava Moravce shodli na tom, že by Česká republika neměla reagovat na výhružky generálů.

"Nejsme zvyklí reagovat na slova generálů, mě skutečně zajímá minimálně můj protějšek," uvedl Schwarzenberg. Místopředseda  ODS Pavel Bém nicméně řekl, že česká vláda bude o radaru s Ruskem diskutovat.

ČSSD se postup vlády nelíbí

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach vládu obvinil, že s opozicí umístění radaru a také odpověď Spojeným státům nekonzultují. Schwarzebergova mluvčí to odmítá.

"S opozicí samozřejmě vše diskutujeme na úrovni Poslanecké sněmovny. Ministr navštívil zasedání několika sněmovních výborů, kde má i opozice své zastoupení," dodala Opletalová.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v této souvislosti uvedl, že by na souhlas NATO s umístěním radarové základny na našem území nečekal.

"Třeba Německo domlouvá se Spojenými státy také některé bezpečností projekty na svém území a nepodmiňuje to souhlasem NATO," řekl v Otázkách Václava Moravce.

 

Právě se děje

Další zprávy