Ambrozek vzdal kandidaturu, zneužil poslanecké náhrady

Kateřina Eliášová
26. 8. 2010 18:15
Za státní peníze, které nepotřeboval, si exposlanec KDU-ČSL postavil dům
Libor Ambrozek má problém. Jeho strana nevěří vysvětlení, kde vzal na svůj dům
Libor Ambrozek má problém. Jeho strana nevěří vysvětlení, kde vzal na svůj dům | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Bývalý poslanec a exministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) nebude kandidovat do funkce náměstka hejtmana Jihomoravského kraje. Online deníku Aktuálně.cz to potvrdil hejtman Michal Hašek (ČSSD).

"Toto jeho osobní rozhodnutí beru na vědomí a vítám, že se jeho nominace nestane terčem útoku na novou krajskou koalici," říká Hašek. "Během víkendu budu jednat s KDU-ČSL o novém návrhu na obsazení této pozice ve vedení Jihomoravského kraje," dodává.

Podle deníku Právo by měl Ambrozek ještě během čtvrtka vydat prohlášení, v němž se hodlá vzdát nabízené funkce vicehejtmana a vysvětlit své majetkové poměry.

Dům z poslaneckých náhrad

Nynější kandidát na vicehejtmana v Jihomoravském kraji byl odhalen, že si za poslanecké náhrady, které ve skutečnosti nepotřeboval, postavil dům v hodnotě deseti miliónů korun.

Exposlanec zneužívání náhrad přiznal, avšak jeho vlastní strana dala najevo, že tomuto vysvětlení příliš nevěří a chce po bývalém ministrovi jasné doklady.

"Tvrdí, že pět a půl milionu ušetřil z poslaneckých náhrad, Já si to neumím představit, protože poslanecký plat včetně náhrad zdaleka neumožňuje, aby si takovou částku uložil bokem," řekla Aktuálně.cz úřadující předsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Důkazy chce vidět vedení

Šojdrová už s Ambrozkem o kauze mluvila, vyslechnout jej bude ale chtít celé vedení strany. "Příští týden se schází předsednictvo, kde budeme požadovat vysvětlení," uvedla Šojdrová.

Na rozpory v Ambrozkových financích upozornily Hospodářské noviny. Podle majetkových přiznání koupil lidovecký politik v roce 2008 za tři miliony pozemek se starým domem. O rok později ho ale za sedm milionů přestavěl, avšak nepotřeboval na to žádnou hypotéku či jinou půjčku.

"To, že si Libor Ambrozek dům postavil, jsem věděla. Nenapadlo mě ale, že by si na stavbu takového domu nepůjčil žádné peníze, to pro mě byla novinka," diví se Šojdrová.

"Osobně si jej jako politika vážím, ale musí si hlídat jak odbornost, tak věrohodnost svého politického kreditu. Pokud by byla tato důvěra narušena, tak to znamená velký problém. Jestli neprokáže, jak na dům našetřil, pak jeho nominace na krajského radního a i další jeho působení ve veřejných funkcích tímto ohroženo," dodala.

Vysvětlení chce i hejtman Hašek

Lidovci mají nyní uzavřít krajskou koalici se sociálními demokraty a hejtman Michal Hašek z ČSSD jim během čtvrtka vzkázal, že si musí Ambrozkovu kauzu vyřešit co nejrychleji.

"Nominace Libora Ambrozka do funkce náměstka hejtmana je odpovědností jihomoravské KDU-ČSL. Již jsem vyzval jejího předsedu Stanislava Juránka, aby tuto kauzu náš budoucí koaliční partner co nejdříve vyřešil," řekl Aktuálně.cz Hašek.

Stanislav Juránek zatím na výzvu nereagoval, má vypnutý telefon.

Hašek: Kádrovat nebudu

Hašek přímo neřekl, že si Ambrozka v nové krajské vládě nepřeje. Lidovcům ale vzkázal, ať kauzu vyřeší tak, aby to neohrozilo budoucí koalici.

"Nechci kádrovat personální návrhy KDU-ČSL, ale uvítám rychlou adekvátní reakci, která nesníží kredit budoucí jihomoravské koalice na samém začátku její existence," uvedl ve svém prohlášení.

Při stejné věci byl už loni přistižen úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který dnes s Michalem Haškem soupeří o křeslo předsedy ČSSD. Loni přiznal, že si z náhrad našetřil několik milionů na byt v Praze.

"Zneužití poslaneckých náhrad je z mého pohledu neakceptovatelným porušením zákona, byť není sankcionováno peněžním či jiným textem. Morálně je takové jednání profesionálního politika nepřijatekné a nehájitelné," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy