Altner online: ČSSD mě naučila žít skromně

Jakub Morc
13. 3. 2007 14:17
Online - Advokát Zdeněk Altner, člověk, který chce položit na kolena ČSSD, odpovídal online na dotazy čtenářů Aktuálně.cz.
Právník Zdeněk Altner
Právník Zdeněk Altner | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Altner měl před sedmi roky největší zásluhu na tom, že nejvlivnější levicová strana na státu vysoudila svoje sídlo, Lidový dům v hodnotě stovek milionů korun. Advokát tvrdí, že za služby dosud nedostal zaplaceno.

Proto se na sociální demokracii domáhá původního honoráře a navíc - úroků v řádu miliard.

Sociální demokraté jakýkoliv závazek vůči němu odmítají.

"Nedostal jsem jedinou korunu zálohy a úvěroval jsem tak ČSSD právními úkony a platil veškeré výdaje spojené s koordinací některých odborných subjektů - jako soudních znalců. Byly to statisícové částky, které v součtu tvořily nějaký ten milion," řekl Altner v odpovědi jednomu ze čtenářů.

"Za těch sedm let jsem se dokázal naučit žít skromně, minimalizovat režii a život mě poučil, že pokud se člověk chce dobrat svých práv, je svoboden jen do té míry, jak se mu spousta věcí začne jevit zbytných pro život," dodal Altner.

Právník Zdeněk Altner
Právník Zdeněk Altner | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Vzhledem k omezenému času, který měl na návštěvu Aktuálně.cz a také množství čtenářských dotazů, dokázal advokát zodpovědět jen menší část otázek.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:17Autor: Michal

Otázka: Dobré odpoledne, máte připravené trestní oznámení na Jiřího Paroubka, on však zřejmě nehodlá cokoli uhradit. Dá se odhadnout, jak se bude celá situace vyvíjet v případě nulové komunikace ČSSD. Jinými slovy: Je nějaká šance, že nás tato kauza předsedy ČSSD navždy zbaví? :-)

Právník Zdeněk Altner: Skutečností je, že dnešní ráno bylo doručeno do podatelny nejvyšší státní zástupkyně trestní oznámení na Jiřího Paroubka a ostatní osoby ve vedení ČSSD, které mohou být podezřelé z porušení zákonných povinností při dispozicích s majetkem strany a jejich zaúčtování v minulých letech. V průběhu tothoto dne se toto trestní oznámení s přiloženými podklady o počtu přes 200 stran doručují souběžně Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, Městskému státnímu zastupitelství a Obvodnímu zastupitelství na Praze 1 tak aby státní zastupitelství na všech úrovních měly k dispozici nejen trestní oznámení ale i všechny podkladové materiály současně. Neočekávám proto, že by mohly být sebemenší průtahy z důvodu toho, že trestní oznámení a podkladové materiály mají být postoupeny jinému státnímu zastupitelství. O podrobnostech obsahu trestního oznámení a nejpodstatnější části podkladů budu podorbně informovat na mimořádné tiskové konferenci, kterou v průběhu dnešního dne svolám na čtvrtek v 10,30 na obvyklém místě. Tedy v Divadle Radka Brzobohatého v pasáži ČTK. Prosím proto čtenáře, aby ohledně dalších podrobností ohledně obsahu trestního öznámení laskavě vyčkali do této konference. O tom, jak bude probíhat vyšetřování, budou rozhodovat státní zástupci. Já jim poskytnu veškerou součinnost, aby nedošlo k průtahům. Záleží i na médiích jakou pozornost budou věnovat tomu, zda vyšetřování probíhá bez průtahů.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:22Autor: amrin-poschla.kvalitne.cz

Otázka: dobrý den.
ikdyž je pravda že vaše odměna je na poměry většiny lidí neuvěřitelná, fandím vám, každý má nárok na to, co si vyjednal a odpracoval. co říkáte na kauzu čunek? fandím vám, s pozdravem amrin

Právník Zdeněk Altner: O podrobnostech tak zvané kauzy Čunek vím jen z médií. Nikdy jsem se s panem Čunkem nesetkal, pouze mě zarážejí některé okolnosti tak, jak jsou v médiích prezentovány a pro mě je velmi zásadní názor pana senátora Štětiny, kterého považuji skutečně za nezávislého. Z vlastní zkušenosti vím, že když se kterýkoli člověk stane nepohodlným dostatečně mocným strukturám, probíhá v podstatě stereotypně stejný scénář. Nejprve se vykonstruuje zcela účelově mediální skandál s pozadím možné kriminální odpovědnosti. Když se nepodaří takovéhoto člověka zlomit, souběžně s tím se začnou vyskytovat nestandardní postupy některých státních orgánů, majících možnost a pravomoc zasahovat do majetkové sféry takovéto oběti a je tu snaha o existenční likvidaci nepohodlného jedince. Tím nechci jakkoli předvídat výsledek vyšetřování pana Čunka, pouze jako člověk, který sám byl z pokynu Úřadu vlády v době opoziční smlouvy, tj zcela pod vlivem ČSSD, naprosto skandálně dva roky trestně stíhán za plnění zákonné povinnosti, mohu říci, že když v České republice orgány činné v trestním řízení mohou kohokoliv stíhat za plnění zákonné povinnosti, může být kdokoli stíhán prakticky za cokoliv, pokud se to někomu mocnému hodí. Takže sama skutečnost trestního stíhání pana Čunka mi není dostatečným důkazem, že by spáchal něco trestného.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:24Autor: kuch!i

Otázka: Dobrý den, jaká je podle Vás pravděpodobnost, že spor (soud) vyhrajete Vy a né ČSSD? Přeji Vám hodně štěstí! :-)

Právník Zdeněk Altner: Jako když jsem podepisoval smlouvu o zastoupení ČSSD na vymožení vlastnických práv k Lidovému domu, nepřemýšlel jsem a nijak nekalkuloval ohledně míry šance na možnou výhru. Pokud bych takto racionálně postupoval, asi bych smlouvu nikdy nepodepsal, bral jsem to jako velkou šanci uspět tam, kde jiní považovali úspěch za něco nemožného. Stejným způsobem přistupuji i ve sporu s ČSSD. Prostě udělám vše, co je v mých silách, abych spor dotáhl do úspěšného konce. I při vším nepoměru sil obou stran.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:26Autor: neo

Otázka: Fandím Vám, dobrý den. Konečně někdo ukáže Sociální demokracii, že dluhy se maji splácet!!

Držim palce, hlavně neustoupit.

Právník Zdeněk Altner: Můžu ujistit, že svá práva cením víc, než nějakou panskou almužnu. Vím, že pro nás všechny, kteří jezdíme tramvají a metrem a chodíme se stravovat do lidových jídelen, je částka 150 milionů a vyšší, částkou hrozně vysokou. Nejsem však žádný žebrák, abych byl odkázán na panské milodary a prostě chci svá práva - zkrátka to, co mi patří. Věřím, že když uspěji, zmnohonásobí se šance pro mnoho dalších.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:28Autor: Svatopluk

Otázka: Dobrý den, nebojíte se o sebe nebo svoji rodinu? Píchl jste do vosího hnízda a uvrhl na sebe velkou zlobu...
Fandím Vám, hezký den

Právník Zdeněk Altner: Nad tím já nepřemýšlím. Život mě baví jen potud, pokud mohu seberealizovat a v rámci své realizace bojovat za to, aby má práva nikdo beztrestně nemohl porušovat. Pokud by se ČSSD mě podařilo zlomit a na svá práva bych rezignoval, takový život by mě již nebavil. Takže žádný strach nemám.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:31Autor: booger

Otázka: Dobrý den,
nebylo by lepší než se tahat o dluh s ČSSD pohledávku prodat? Co třeba ODS ?

Právník Zdeněk Altner: Prodej pohledávky pro prvonabyvatele je nejen v České republice zatížen obrovskou daní, kterou musíte platit ne z kupní ceny, ale z nominální hodnoty prodané pohledávky. To znamená, že odkupní cenu si musíte automaticky odečíst v dani z příjmu z celé nominální hodnoty pohledávky. Druhá věc je právní nejistota, kterou zde má každý, kdo vlastní nějaký majetek. A konečně třetím problémem je, že kdybych pohledávku prodal, nedostanu nikde záruku, že některé státní orgány, které i za současné vlády pokračují v šikanování nejen mé osoby ale hlavně osob v mém okolí, o kterých se domnívají, že mají slabší nervy a nejsou tak neohrožení jako já, zkrátka kdo mi dá záruku, že po prodeji pohledávky toto nebude pokračovat. Když to shrnu, pokud by se mi stala jakákoliv nehoda v budoucnu, neulehčím postavení ČSSD, že jí podepíšu, že naše dluhy jsou vyrovnané.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:42Autor: Jakub

Otázka: Myslíte, že budete schopen potopit ČSSD, pokud odmítne zaplatit? Pokud nezaplatí, budete tu částku vymáhat po státu, tj. z kapes nás dańových poplatníků?

Každopádně přeji hodně štěstí. Ať ČSSD konečně dostane to, co si zaslouží.

Právník Zdeněk Altner: Chtěl bych zdůraznit, že jako advokát nemohu vůči ČSSD jako právnické osobě mít jakoukoliv negativní zášť, pouze osoby, které ve vední ČSSD se na útisku mé osoby podílely, musím postupem doby se pokusit dostat k odpovědnosti. Tato odpovědnost musí jít cestou práva. Nemůžu proto říci, že bych chtěl ČSSD jakkoli potopit či jí ublížit. Osobně jsem přesvědčen, že okrádán jsem nebyl jenom já a že ti, kdo se podíleli na mém útisku se určitě nezastavili před tím, aby snižovali hodnotu majetku všech členů české sociální demokracie. V tomto smyslu si myslím, že paradoxně by řadoví členové ČSSD neměli být v kolizi s mými zájmy. Společně bychom se měli snažit, aby osoby,které na nás chtěli parazitovat, musely v nejbližší době nést odpovědnost. Mám důvodné podezření, že ti kdo upírají moje práva ze smlouvy, mi záviděli moji jednu desetinu zkrátka proto, že jim devět desetin bylo málo. POkudd jsem podal žalobu na český stát, učinil jsem tak zejména proto, že před českou veřejností je už několik let tajeno, že vláda ČSSD před vstupem do EU už od roku 2002 je vázána trestněprávní úmluvou o korupci, která byla publikována pod číslem 70/2002 Sbírky mezinárodních smluv ČR, a která poskytuje občanům ČR obrovské záruky trestněprávní ochrany pro případ, že jakýkoliv veřejný činitel bude zneužívat výkonu státní moci, aby občanům porušoval jejich práva. Podle této evropské úmluvy, která podle článku 10 Ústavy má přednost před vnitrostátním právem, měla česká vláda zřídit zvláštní protikorupční soudy a zřídit zvláštní protikorupční vyšetřovací úřady a učinit další opatření, aby nejhorší forma korupce - tedy zneužívání státní moci - byl těmito nestrannými a nezávislými úřady chráněn. Česká vláda závazky z této smlouvy dlouhodobě neplní a co hůře - tato skutečnost se před občany ČR tají. Pokud na Slovensko za vlády premiéra Dzurindy byly zřízeny nezávislé protikorupční soudy a vyšetřovací úřady přes všechny obtíže, které počáteční fáze přináší, se situace na Slovensku výrazně změnila. A poslední ekonomické údaje ze SR svědčí o tom, že potlačení této nejhorší formy korupce přináší stamiliardové úspory. Pokud se v tisku v nedávné době objevily zprávy, že ODS rezignovala na zřízení protikorupčních soudů z důvodu nákladovosti, která může prezentovat náklady v řádu desítek maximálně stovek milionů korun, velice se divím, jak takovéto argumenty mohou být předkládány s vážnou tváří. Pokud svým sporem alespoň minimálně napomůžu tomu, aby se o nedodržování závazků ČR nejen z této trestněprávní ale i občanskoprávní úmluvy o korupci začalo veřejně diskutovat, splní moje žaloba svůj účel. Bohužel většina lidí se začne něčemu věnovat až při částkách s vyšším počtem nul.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:50Autor: Líbezná

Otázka: Opravdu jste nedostal zaplaceno od ČSSD? Určitě jste dostal zálohu, pochybuji, že jste vůbec začal pracovat bez zálohy. Poku seženete další věřitele a bud konkurz, je to konec ČSSD? P.S. Nějaký milion byste mi nepůjčil? :)))))

Právník Zdeněk Altner: Mohu veřejnost naprosto ujistit, že v době, kdy jsem s panem Zemanem uzavíral smlouvu, finanční situace ČSSD byla taková, že enmělla nejen na mzdy, ale údajně ani na toaletní papír. To byl také jeden z důvodů spolu s nepříznivou prognózou sporu, proč ČSSD nemohla sehnat jiného právníka. Tato nouze ČSSD, i když možná v mírnější podobě, trvala prakticky do června 2000, kdy jsem vymohl na účty Cíle 9,5 milionu marek. Od tohoto okamžiku jsem nedostal jedinou korunu zálohy a úvěroval jsem ji tak právními úkony a platil jsem veškeré výdaje spojené s koordinací některých odborných subjektů - jako soudních znalců. Byly to statisícové částky, které v součtu tvořily nějaký ten milion. V době, kdy jsem zastupoval ČSSD od 1997 do 2000, mám účetní doklady, že na provoz svých kanceláří jsem ročně vynakládal okolo osmi milionů režijních nákladů. Pokud mi někdy v červenci 2000 zaplatili 16,8 milionu, věděli velice dobře v jakém rozsahu může tato částka při mých nákladech se mi rentovat za tři roky nejistého výsledku sporu, který také mohl trvat řadu dalších let a skončit tím, že bych nedostal jedinou korunu. Žádné jiné peníze jsem za celou dobu nedostal, a to nejenom já, ale dokonce ani postupník Alba, a. s., na niž jsem v roce 2000 postoupil pohledávku 33 milionů, která dodnes leží v soudní úschově, aby ani Alba, ani já nemohla tyto prostředky dostat. Jsem přesvědčen, že pánové z ČSSD pořád zarputile kalkulují s tím, že nemám dost peněz, abych mohl pokračovat ve vymáhání svých práv. Deset milionů mi dluží stát, z toho 8,5 milionu v jednom konkurzním řízení mám blokování, zbytek v dalším konkurzním řízení. A toto všechno v ČSSD vědí příliš dobře, když jsem je svými dopisy včetně pana Paroubka opakovaně upozorňoval. Mohu je však ujistit, že jsem se za těch sedm let dokázal naučit žít skromně, minimalizovat režii a život mě poučil, že pokud se člověk chce dobrat svých práv, je svoboden jen do té míry, jak se mu spousta věcí začne jevit zbytných pro život.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:52Autor: Honza

Otázka: Jaký asi ude Vámi očekávaný časový průbeh sporu, kdy můžete očekávat poslední a konečné rozhodnutí soudu?

Právník Zdeněk Altner: Zvykl jsem si, že pokuď vemu obtížný spor, tak se nesmím zaměřit na žádné konkrétní datum. 2. 5. 2007 tomu bude deset let, co jsem podepsal smlouvu s panem Zemanem. Tři roky trvalo vyhrát práva k Lidovému domu, možná sedmý rok by mohl nastat obrat ve vymáhání pro změnu majetkových práv mých. Pokud ne, nebudu si z toho nic dělat. Vydržel jsem to sedm let, vydržím to i dál.

Odpovězeno: 13. 03. | 13:59Autor: stinns

Otázka: Pane Altnere, kdy se hodláte dostavit před disciplinární komisi advokátní komory? Prý už jste se párkrát bez omluvy nezúčastnil jednání, přestože bylo o vás.

Právník Zdeněk Altner: Česká advokátní komora, respektive její vedení přesnějiněkteré osoby z jejího vedení, se podílely od roku 2000 na některých nestandardních postupech vůči mojí osobě, a to přesto že má být komora hlavním garantem nestrannosti advokátů v ČR. V říjnu 2005 jsem se účastnil sněmu komory a všech 800 přítomných advokátů jsem osobním dopisem vyzval, aby na sněmu projednali mou stížnost proti postupu vedení komory v mém sporu s ČSSD. Kolegové, kteří jednání sněmu vedli, podle mého soudu porušili moje práva účasti na jednání sněmu, když mi neumožnil, aby byl změněn program sněmu tak, aby účastníci mohli ptojednat mou stížnost před volbou orgánů komory. Z tohoto důvodu jsemm na současné vedení komory podal u Obvodního soudu pro Prahu 1 žalobu na určení, že postupem orgánů komory byla moje práva porušena. Protože vedení komory nebylo přes opakované výzvy schopno doručit soudu zápis z jednání sněmu opatřený všemi náležitostmi podle jednacího řádu, navrhl jsem soudu, aby určil, že závěry sněmu včetně volby orgánů komory jsou neplatné. O tomto mém sporu dosud soud nerozhodl, přesto se stalo, že v poslední době přes jednu nastrčenou osobu, která figuruje v konkurzním řízení, v jehož souvislosti jsem byl z podnětu Úřadu vlády trestně stíhán, kárné orgány komory na mě podaly kárnou žalobu, aniž by mi umožnily před podáním žaloby se ke stížnosti vyjádřit. Jsem plně přesvědčen, že nejen probíhající spor ale i postup orgánů komory svědčí podezření, že tu může být zneužito samosprávy komory na vyvíjení nátlaku na advokáta, který je nepohodlným donedávna vládní straně. Takovýto postup jako advokát a člen Slovenské advokátní komory si na Slovensku vůbec nedokážu představit. Poměry ve zdejší komoře nejsou dobré amusí se brzy změnit. Pokud mě někdo chce zastrašovat jako pan Paroubek přes orgány komory, zdůrazňuji, že se takto zastrašovat nedám nikdy a nikým.


 

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy