Agitky adeptů na Hrad odvysílá i ČT. Dostanou 5 hodin

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 2. 2012 9:02
Čím víc kandidátů na prezidenta bude, tím méně času na ně v ČT a ČRo zbude
Televize bude jejich!
Televize bude jejich! | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Agitační kampaň před přímou volbou prezidenta zasáhne i veřejnoprávní média.

Prezidentští kandidáti mají mít nárok na bezplatné vysílání své volební kampaně v České televizi a Českém rozhlase. Navrhuje to technický zákon o přímé volbě prezidenta, který ve středu probere vláda.

Čas, který obě veřejnoprávní média všem kandidátům poskytnou, je ale fixní. Takže čím více kandidátů, tím méně času bude mít každý z nich. Celkem budou mít televize a rozhlas povinnost bezplatně poskytnout po 5 hodinách svého vysílacího času.

Spoty (či jinak pojatá televizní a rozhlasová kampaň) kandidátů se mají vysílat zhruba dva týdny před volbami, ne ale v posledních 48 hodinách.

V tuto chvíli oznámil svou kandidaturu Karel Schwarzenberg za TOP 09, úřednický expremiér Jan Fischer, Jana Bobošíková, kandidáta určitě postaví ODS a ČSSD. V tomto případě by tak zbyla na každého hodina vysílání. Stačí jeden navíc a čas se smrskne na 50 minut.

Druhé kolo pak zatíží televizi jen jednou hodinou, rozhlas taktéž. Před druhým kolem je ale jasné, že oba budou mít k dispozici jasnou půlhodinu.

Hlavně žádné očerňování, prosím

V tomto případě jde čistě o čas na sebepropagaci, nejde o účast v rozhlasových a televizních diskusích.

Jak se budou kandidáti voličům prezentovat, je čistě na nich - v tomto případě nenese odpovědnost médium, ale kandidát.
Podobné je to s nařízeným časem i před volbami do sněmovny, před nimi musí rozhlas a televize poskytnout po 14 hodinách vysílání.

Zákon také pamatuje na "slušnou" kampaň. Výslovně uvádí, že kampaň "musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje". Neuvádí ale žádné sankce pro toho, kdo se tím nebude řídit. Otázkou je, zda i to nemůže být důvodem pro případnou žalobu na neplatnost voleb, kterou může podat prakticky každý volič.

Naopak na zveřejňování předvolebních průzkumů si zákon posvítí. Už tři dny před volbami se nesmí žádný objevit. Pokud ho někdo zveřejní, hrozí mu pokuta až 30 tisíc korun, pokud to udělá médium, tak až půl milionu.

Návrh zákona zdaleka není hotov

Volební prezidentský zákon není zdaleka hotový. Vláda si bude muset na některých místech zákona vybrat z několika variant řešení - například zda budou muset být petice jen v papírové podobě, nebo zda navrhne i elektronicky sbírané podpisy.

Jasné je v tuto chvíli zřejmě to, že petici na podporu svého kandidáta nebude muset podepisovat už v tu chvíli oprávněný volič, ale i ten, komu bude 18 let alespoň v druhý den voleb.

Návrh navíc téměř jistě dozná řadu změn i ve sněmovně - ČSSD se už dala slyšet, že přímo do tohoto zákona hodlá dodatečně prosadit finanční limit pro volební kampaň ve výši 15 milionů korun.

Kandidáta na prezidenta může navrhnout 20 poslanců, 10 senátorů nebo právě petice občanů s alespoň 50 tisíci podpisy.
Pokud získá některý z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů už v prvním kole, stává se prezidentem. V opačném případě postoupí do druhého kola dva nejúspěšnější a mezi nimi rozhodne prostá většina voličských hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy