Aféru Čunek už změním jen těžko, přiznal Schwarzenberg

tof
20. 7. 2008 12:53
Naděje na zvrat v aféře je minimální
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance.
7. listopadu 2007: Jiří Čunek pózuje u kopie svého spisu. Na jednání republikové rady KDU-ČSL vysvětloval své rodinné finance. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který jako jediný z členů vlády nechtěl nečinně přihlížet finanční aféře Jiřího Čunka, a jal se ji sám vyšetřovat, v neděli poprvné jasně přiznal: Ten případ je uzavřený, korupce se neprokázala.

"Pro mě je to uzavřené, pokud se něco závažného neobjeví v těch 700 stránkách spisu, které auditoři Krollu neměli k dispozici," řekl Schwarzenberg v České televizi.

Nespokojený Topolánek

Až dosud ministr zahraničí spíše naznačoval, že pátrat by se mělo dál, protože ne všechny informace z Čunkova auditu jsou zcela průkazné či jednoznačné.

V polovině týdne se však kvůli tomu dostal do mediálního sporu s premiérem Mirkem Topolánkem, jemuž přetrvávající aféra komplikuje práci a vztahy v kabinetu.

Topolánek Schwarzenbergovi veřejně vzkázal, že on sám má věc za uzavřenou a už o ní nechce slyšet: "Audit přinesl odpověď na klíčové otázky a řekl, že se korupce těžko stala. A já se tím odmítám dál zabývat."

Další práce pro Kroll nebude

Ministr zahraničí v neděli uvedl, že ani on sám k práci detektivů mezinárodní auditorské firmy Kroll nemá žádné zásadní výhrady. Odvedli dobrou práci a objasnili vše důležité, míní.

A i když detektivové přiznali, že neviděli zcela vyčerpávající spis, Schwarzenberg si už od Krollu žádné další zkoumání objednávat nehodlá.

Oficiální pátrání v podkladech o Čunkově rodinném jmění tak v podstatě končí - i zástupci Krollu už dříve avizovali, že chybějící strany spisu z jejich pohledu na závěrečnou zprávu nemají velký vliv a objevení nových překvapivých informací už neočekávají.

 

Právě se děje

Další zprávy