Podepsáno. Aero prodalo Američanům 28 bitevníků L-159

ČTK ČTK
17. 7. 2014 11:22
Částku, za kterou americká firma Draken bitevníky koupí, Aero neuvedlo.
Letadlo L-159.
Letadlo L-159. | Foto: Aero Vodochody

Praha/Londýn - Aero Vodochody podepsalo s americkou firmou Draken International smlouvu o prodeji až osmadvaceti letadel L-159 z armádních zásob, oznámilo ve čtvrtek Aero Vodochody.

Na prodeji se již v pondělí Aero dohodlo s ministerstvem obrany. Částku, za kterou Američané bitevníky koupí, Aero neuvedlo. Podle dřívějších informací by cena jednoho stroje měla činit 16 až 18 milionů korun. Částka bude zpřesněna poté, co budou zakonzervované stroje prohlédnuty. Bitevníky vyrobené v Aeru Draken zařadí do své letky bývalých vojenských letounů, která je největší soukromou letkou těchto strojů na světě.

Bitevníky L-159 podle dřívějšího vyjádření ministra Martina Stropnického představovaly pro ministerstvo obrany černou můru. Za celkem 72 bitevníků armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun.

Protože stroje stárnou, dostane za ně ministerstvo obrany výrazně méně peněz. Za 28 letadel by to mělo být asi půl miliardy korun. Vojáci každoročně platí za údržbu nepoužívaných letadel zhruba deset milionů korun.

Nové šance na evropských trzích

Aero zároveň s firmou Draken uzavřelo strategické partnerství. Letouny Aera se tak budou poprvé obchodovat, sestavovat a mít kompletní podporu od partnera mimo Českou republiku. Draken bude s bitevníky L-159 a dalšími letouny z produkce Aera obchodovat v Severní a Jižní Americe. Obě společnosti navíc budou hledat nové obchodní příležitosti na evropském trhu.

Draken by měl podle smlouvy odebrat až 28 letadel L-159. Množství závisí na možné dohodě Česka s Irákem, který má podle Stropnického zájem o 15 strojů. Pokud by se dohoda podařila, počet letounů dodaných Američanům by se snížil na 21. Výsledky jednání s Iráčany se očekávají na podzim.

Draken International je soukromá firma, která poskytuje služby americkému letectvu a námořnictvu. České letouny by mohla používat při cvičení amerických pilotů, kteří by s nimi sváděli zkušební souboje.

 

Právě se děje

Další zprávy