Adepti na ideologii alá únor 1948 tu jsou, řekl Klaus

rga
25. 2. 2008 21:20
Prezident to řekl při vzpomínkové akci na Hradě

Praha - Pamětníci na Staroměstském náměstí, komunistická mládež na nábřeží, politici na Pražském hradě: V Česku se v pondělí připomínalo šedesáté výročí komunistického puče.

Na Hradě byl hlavním řečníkem prezident Václav Klaus, jehož projevu naslouchali členové Konfederace politických vězňů, zástupci církví, České obce skolské, spolků Orel a Junák.

Prezident varoval před opakováním února 1948. A ač se nevyslovil přímo, jeho paralela komunistické ideologie k postupu státníků a nevládních organizací, kteří chtějí zastavit globální změny klimatu, byla zjevná.

Co prezident řekl?

"...je naším úkolem zabránit v budoucnu vzniku dalších obdobných únorových událostí. Ty určitě nepřijdou z té samé ideologie, která způsobila únor 48. Budou s ní však mít - i přes jiný název a některé odlišné vnější znaky - shodnou podstatu: budou mít líbivou, patetickou, jednotlivce přesahující, na první pohled ušlechtile znějící, ve jménu dobra člověka či pokroku vystupující myšlenku, a její stoupenci budou mít sebevědomí tvrdit, že je pro její realizaci oprávněné člověka a jeho svobodu obětovat.

Některé kandidáty na tuto myšlenku a na její realizaci známe, i když pro uši mnohých jejich dnešní slova zatím neznějí dostatečně hrozivě. To se však v roce 1948 generacím mých rodičů a prarodičů zdálo také..."

Po prezidentově projevu vystoupila předsedkyně Konfederace politicých vězňů Naděžda Kavalírová. Ostře kritizovala zradu tehdejších vysokých politických funkcionářů, konkrétně uvedlla tehdejšího ministra obrany Ludvíka Svobodu.

Dále poukázala na neschopnost společnosti vyrovnat se pachateli komunistických zločinů. "Bezostyšná arogance těch, co unikli spravedlnosti, je čím očividnější," uvedla Kavalírová ve svém projevu. Minulost je podle Kavalírové stále živá a zápas o svobodu stále pokračuje.

 

Právě se děje

Další zprávy