ABL prodává svou detektivní sekci. Důvod je tajný

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
30. 9. 2010 13:15
ABL záměr zveřejnila v souvislosti s odhalením sledování političky ODS
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Největší česká bezpečnostní agentura ABL, která ještě před časem patřila současnému ministru dopravy Vítu Bártovi a nyní ji vlastní jeho rodina, chce prodat svou detektivní sekci.

ABL informací zveřejnila poté, co Mladá Fronta Dnes přišla s tvrzením, že detektivové ABL na objednávku sledovali političku ODS.

Detaily transakce nechce ABL zveřejňovat, včetně důvodu, proč se chce firma zbavit části podnikání, kterému se dosud věnovala a které si ještě počátkem roku nemohli její majitelé vynachválit.

Možnost, že se firma obává podobných kauz, které by mohly poškodit bývalého majitele Víta Bártu, mluvčí společnosti nepotvrdil.

Právě novopečený politik a ministr dopravy v Nečasově vládě si však ještě v lednu veřejně pochvaloval, jak velký je v Česku zájem právě třeba o sledování lidí.

Běží jednání, zbytek je tajný

"Komentovat to nebudu. Všeobecně platí, že pokud chce někdo něco prodat, nemusí být spokojen s tím, jak to funguje. Těch důvodů může být hodně," řekl mluvčí ABL Michal Marcilis. "Pokud obchod uzavřeme, budeme o tom dopředu informovat," dodal.

Někdejší majitel Vít Bárta se od firmy formálně odstřihl v červnu, kdy prodal svůj balík akcií bratrovi. V médiích je ale s činností ABL stále spojován.

Agentura ABL, jejíž roční obrat se pohybuje okolo miliardy korun, se věnuje především ostraze objektů, například obchodních center. 

Bárta: Sledování je hrozně populární

Z dřívějších vyjádření Víta Bárty ale vyplývá, že firma prosperovala i v oblasti sledování.

"Teď hrozně velmi populární aktivitou naší společnosti je, že dodáváme mobilní telefony s GPS, který věnujete drahé polovičce do automobilu... To je hrozně populární," řekl Bárta v lednu v pořadu České televize Všechnopárty. "V Čechách je o to opravdu velký zájem," dodal.

Nyní se firma obává, že kauza sledování političky může prodej detektivní sekce poškodit.

"V minulých dnech jsme byli varováni, že bude vůči nám vedena denunciační kampaň ze strany osob pohybujících se v oblasti bezpečnosti či konkurenčních bezpečnostních agentur s jasným cílem zdiskreditovat aktuální prodej detektivních služeb holdingu ABL, případně zpochybnit celou transakci," stojí v prohlášení firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy