"Á náš hrdina," řekl Klaus a dostal od Béma cepín

čtk
1. 6. 2007 14:47
Prezident přijal primátora - horolezce

Praha - Cepín s datem a hodinou pokoření Mount Everestu dostal dnes na Hradě prezident Václav Klaus od pražského primátora Pavla Béma (ODS). Bém se vrátil z horolezecké výpravy do Himálaje v pondělí, nejvyšší horu světa tam zdolal v polovině května.

"Cepín jsem mockrát v životě neměl," řekl Klaus. Použil jej prý jen jednou, při výstupu na Grossglockner v Alpách. Bém podotkl, že podobný cepín, který dal prezidentovi, měl Novozélanďan Edmund Hillary, který byl na vrcholu Mount Everestu s šerpou Tenzingem Norkejem jako první.

Kde máš vousy, Pavle?

Klaus na Hradě přivítal Béma slovy "á náš hrdina". Primátora se hned zeptal, kde má plnovous. Bém měl vousy ještě v pondělí po návratu z velehor, na úterní zasedání městské rady už přišel oholený. Klaus s Bémem, který je prvním místopředsedou ODS, hovořili asi tři čtvrtě hodiny. Primátor po setkání spěchal na zahájení historického císařského průvodu Karla IV. z Prahy na Karlštejn a novinářům toho moc neřekl. "O horách a politice," odpověděl stroze na dotaz, o čem s prezidentem mluvili.

Bém se stal desátým Čechem, který na vrchol hory vystoupil. Stalo se tak 18. května. O dva dny ho "předběhla" vůbec první ryzí Češka Klára Poláčková. Primátor měl kvůli himálajské expedici dvouměsíční neplacené volno. Snesla se na něj kvůli tomu vlna kritiky. Nepřímo zazněla i od Klause.

Prezident navzdory tomu Bémovi hned druhý den po pokoření Mount Everestu zaslal gratulaci. Už v telegramu napsal, že by ho rád přivítal na Hradě.


 

Právě se děje

Další zprávy