Čtrnáct procent je moc. Koalice chce o platech dál jednat

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
27. 11. 2014 18:12
Vládní strany chtějí změnit dohodu o růstu platů. Sociální demokracie totiž nesouhlasí ani se 14 procenty.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Chceme komplexní pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Tak by se ve zkratce dalo shrnout čtvrteční jednání koaliční rady.

Pro sociální demokracii je totiž nepřijatelné, aby platy zákonodárců vzrostly od Nového roku jak o skokových 26 procent (pokud by se nepodařilo přijmout potřebnou novelu), tak o 14 procent, na čemž se dohodly všechny poslanecké kluby, včetně ČSSD.

Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka je jeho strana ochotná přistoupit na jakékoliv číslo, kromě zmíněných 26 procent. Bělobrádek přitom zdůraznil, že na jednání Sněmovny, které začíná příští týden, bude záviset na každém dnu.

"Pokud ta dohoda byla, tak chápu, že opozice je poněkud nevrlá a nás hodně tlačí čas, protože v případě, že by se začaly dělat obstrukce, tak nastane to, že k navýšení o 26 procent skutečně dojde," naznačil, že se nakonec kompromis, který by se zamlouval zejména ČSSD, nemusí podařit najít.

Jednání s opozicí by se měla rozběhnout v nejbližší době, podle místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Milana Chovance už koaliční vyjednavači opoziční kolegy oslovili.

Podle dohody, kterou minulý týden posvětil sněmovní rozpočtový výbor by měl od příštího roku vzrůst základní poslanecký plat o 8100 korun, tedy na 64 tisíc měsíčně. Až do roku 2018 by pak platy měly růst, dále by už pak fungoval takzvaný autopilot - plat poslanců a dalších ústavních činitelů by se odvíjel od průměrného platu ve státní správě.

Proti dohodě se však postavilo předsednictvo ČSSD. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by byl rozumný kompromis 3,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy