100 dní vlády Mirka Topolánka: A bude hůř

Petr Holub
19. 4. 2007 0:00
Experti hodnotí kabinet. Hlasujte o něm také!
Takhle připíjel Mirek Topolánek před 100 dny své vládě.
Takhle připíjel Mirek Topolánek před 100 dny své vládě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Negativní vysvědčení dostává po sto dnech druhá Topolánkova vláda. "Nemá to snadné a možná bude ještě hůř," shrnuje mínění expertů ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Topolánkův nástup do funkce připomíná Vladimíra Špidlu před pěti lety. Oba premiéři připravili tzv. "balíček", jediný zákon, který reformuje zároveň daně a sociální dávky.

U Špidly, který balíčkem chtěl reagovat na ničivé povodně, je výsledek znám. Křehkou většinu ve sněmovně rozbil odpor jediné poslankyně Hany Marvanové, balíček spadl pod stůl a Špidla jen obtížně překonal vládní krizi.

Topolánkův balíček je obsáhlejší, než Špidlův, v řadě reformních zásahů je však identický, nebo alespoň podobný.

Zpomaluje růst platů státních zaměstnanců i ústavních činitelů, zvyšuje dolní sazbu DPH i spotřební daně, naopak zavádí daňové výhody rodinám a snižuje daně podnikům. Jen namísto povodní řeší zadlužený rozpočet.

Vladimír Špidla: Se svým úsporným balíčkem neuspěl.
Vladimír Špidla: Se svým úsporným balíčkem neuspěl. | Foto: Ludvík Hradilek

Na další rozdíly upozorňuje brněnský politolog Miroslav Mareš: "Topolánek je razantnější." Připomíná, že současný premiér s úspěchem svého balíčku spojuje další existenci vlády.

Nová vláda také napodobuje postup Zemanova kabinetu v roce 1998. Tehdy předák ČSSD kompletně vyměnil vyšší úředníky na ministerstvech a vedení státních institucí. Dnes občanští demokraté postupně čistí ministerstva, státní fondy a agentury, zdravotnická zařízení i správní rady státních podniků.

Zajímavé, že přežili

Znalci se pozastavují nad tím, že Topolánek napodobuje jednou už neúspěšný pokus.

"Jeden reformní balík je nepochopitelný krok. Zvyšuje se riziko, že návrh neprojde. Navíc tímto způsobem není možné získat veřejné mínění, které se nemůže vyznat ve čtyřech reformách najednou," říká ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

"Balíček je taktika buď- anebo, která zvětšuje riziko, že vláda ztratí vše. Může to být ale míněno, jako cesta k předčasným volbám," tvrdí pražský politolog Jan Bureš. Strany s pověstí reformátorů, kteří se neprosadili jen vinou zpátečníků z ČSSD, mohou doufat v nový volební úspěch.

Pokud ovšem vláda spoléhá na taková zadní vrátka, nemůže to s reformami myslet moc vážně.

Riskantní strategii však chápe Burešův kolega Mareš: "Pro Topolánka to je jediná možnost, jak prodloužit život aspoň do podzimu. Vláda má cíl a neutápí se ve sporech mezi stranami," vysvětluje a dodává: "Vlastně je zajímavé, že se vláda vůbec udržela a že je schopná existovat. Moc toho neudělala, ale při takovém složení se zase nedalo nic moc čekat."

Pro přežití vlády není tolik důležité, jestli připravila daňovou a sociální reformu, jakou slibovala před volbami. Podstatné je, že se podařila sepsat dost rychle. Navíc plán daňových i sociálních změn vzbudil přinejmenším pozornost odborníků.

Komunikace jako za Špidly

Popularita vlády přesto klesá.

"ODS nastoupila do vlády v nepříliš velké přízni, ta se ještě zhoršuje buď v důsledku navržených reforem anebo všeobecné nejistoty," vykládá výzkumy své společnosti Hartl.

Ani on, ani politolog Bureš nevěří, že vláda objeví nástroj, jak postupný pád zastavit. "Některé reformní návrhy jsou rozumné, taková však není strategie, se kterou je chtějí ministři prosadit. Poslance svých vlastních stran informovali o reformě čtyři hodiny před zveřejněním. Zároveň je upozornili, že se nic nesmí měnit. Tím jen zvyšují napětí."

Topolánek do svých plánů nezasvětil ani novináře, kteří musí informace o vládních plánech shánět pokoutním způsobem. (Glosu autora tohoto článku o tutlání naleznete ZDE.)

I když tím obrazu své vlády škodí, dá se to podle politologů vysvětlit.

Blogy na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogy na Aktuálně.cz

Mirek TOPOLÁNEK: Proč jsem nerudný na novináře

Lidé volili ODS s tím, že se budou mít pod její vládou lépe. Po sto dnech vlády však zjišťují, že se pro většinu nic nezmění, někdo však může pocítit zdražení hypoték či rušení některých dávek. Ministři chtějí udržet pověst dobrodinců, a proto upozorňují jen na pozitivní stránky reforem, případně tají ty nepříjemné. 

"Říkalo se, že Špidla špatně komunikuje s novináři, u Topolánka to také šťastné není," podotýká však Hartl.

Způsoby Topolánka a některých ministrů snižují politickou kulturu. "Nejde o jednotlivé excesy, které svědčí o tom, že premiér ztrácí nervy. Vážnější problém je v tom, že se nechce bavit se s opozicí. Křičí na poslance, že ho kritizují, to je ale přece opoziční povinnost," připomíná pražský politolog Bureš.

Příliš slabý na Čunka

Pověst vlády a samotného premiéra poškodil také případ předsedy lidovců Čunka. (Speciál, mapující aféru vicepremiéra, naleznete ZDE.)

Koalice vedla dva měsíce spory o vicepremiérově korupční aféře i o jeho protiromských výrocích. Případ skončil do vytracena. "Požadujeme jednoznačnou dohodu koalice o odstoupení, respektive odvolání Jiřího Čunka z vlády," řekl ještě koncem minulého týdne předseda Zelených Martin Bursík.

Na to Topolánek reagoval: "Čas, kdy by Čunek měl opustit vládu, už nastal. Neudělám však žádný krok, který by v této chvíli rozboural koalici." (Topolánkovo prohlášení naleznete ZDE.)

To by však odvolání lidoveckého šéfa nepochybně znamenalo.

Politolog Bureš míní, že aféry shodily Topolánka před veřejností víc než Čunka: "Případ ohrožuje pověst celé vlády, premiér však jasně neřekne, jak to chce řešit, a odpovědnosti se vyhýbá."

Hlavní protivník: Tlustý

Vládu čeká první vážná zkouška v polovině června, kdy má sněmovna projednat reformní balíček. Zároveň by se mělo vyjasnit, jestli ministři dokáží připravit dost kvalitní projekty, aby jejich prostřednictvím mohli čerpat dotace ze strukturálních fondů Evropské unie.

O osudu vlády přesto rozhodne až počátek podzimu, kdy bude sněmovna hlasovat o konečné verzi reforem a začne projednávat rozpočet.

"Hlavní nebezpečí nehrozí vládě od opozice, ale od poslanců z vlastního tábora. Například od těch z okolí Vlastimila Tlustého," předpovídá politolog Mareš.

V této chvíli revolta poslanců ODS nehrozí, protože protivládní hlasování by straníci odsoudili jako zradu.

V bitvě o rozpočet se však situace změní. Topolánek se strážcem státní pokladny Miroslavem Kalouskem chtějí škrtat ve všech ministerských rozpočtech. S podporou nespokojených ministrů pak může získat Tlustý proti vládě dost široký okruh poslanců.

V čem jsou podobné
Povodňový balíček 2002 a Topolánkův balíček 2007

 

Povodňový balíček Topolánkův balíček Co je v Topolánkově balíčku navíc
  • Nižší růst platů státních zaměstnanců
  • Zmrazení platů ústavních činitelů
  • Zavedení "milionářské" daně se sazbou 35 procent
  • Vyšší odpočty za dítě
  • Vyšší spotřební daně
  • Růst nižší sazby DPH z 5 na 7 procent a snížení vyšší sazby z 22 na 21 procent
  • Snížení daně z příjmu právnických osob z 31 na 28 procent
  • Rušení sociálních podpor pro absolventy, kteří nechtějí pracovat
  • Zmrazení nejvyšší hranice pro výplatu nemocenské dávky
  • Nižší růst platů státních zaměstnanců
  • Zmrazení platů ústavních činitelů
  • Zavedení rovné daně 15 procent ze superhrubé mzdy
  • Vyšší odpočty za dítě a manželku
  • Nová ekologická daň za uhlí a elektřinu
  • Růst nižší sazby DPH z 5 procent na 9 procent.
  • Snížení daně z příjmu právnickcýh osob z 24 na 19 procent
  • Rušení sociálních podpor pro ty, kteří nechtějí pracovat
  • Snížení sazby nemocenské
  • Zrušení dětských přídavků pro bohatší
  • Zkrácení doby pro výplatu rodičovského příspěvku
  • Snížení porodného
  • Prodloužení věku pro odchod do důchodu
  • Zmrazení platby za státní pojištěnce do zdravotních pojišťoven
  • Zavedení poplatků u lékaře

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy