Otevřete Družbu, prosí hosté. Po masakru se už nikomu nechce

Petr Koděra Petr Koděra
25. 3. 2015 5:30
Oblíbená restaurace v Uherském Brodě je už měsíc zavřená. Majitel ji už nechce provozovat.
Číšník z Družby Martin Polák.
Číšník z Družby Martin Polák. | Foto: Vojtěch Marek

Uherský Brod – Uherskobrodská restaurace Družba se během čtyřiceti let své existence stala takřka kultovním šenkem. Skvěle tam vařili, točili dobré pivo a sportovní nadšenci si tam mohli vsadit na svůj oblíbený tým. Pravidelní hosté k ní mají až sentimentální vztah, mnozí z nich ji před mnoha lety pomáhali stavět. 

Už měsíc je hospoda s vyhlášenými obědovými menu pro štamgasty zavřená. Majitel Pavel Karlík odmítá Družbu provozovat.

Před čtyřmi týdny totiž Karlík a několik dalších hostů přežili vražedný útok vyšinutého střelce Zdeňka K., který po poledni postřílel osm obědvajících lidí a pak i sám sebe.

Karlíkem událost tak otřásla, že si chce nechat jen druhý svůj uherskobrodský podnik Borka. A o Družbě už se s novináři nechce bavit: "Ne, nezlobte se. Vše, co jsem chtěl veřejně říct, už jsem řekl. Navíc ani nejsem ve městě."

Měli jsme tam svatbu

V Uherském Brodě je budoucí osud Družby jedním z hlavních témat debat.  Otevře se tedy ještě někdy? Štamgasti si to přejí, jiní obyvatelé města jsou proti.

"Nedokážu si představit, že bych tam ještě někdy zašla. A totéž mi říkal manžel, který tam každý den chodil sázet na sportovní výsledky. Přitom my jsme tu hospodu měli rádi, dokonce jsme tam spolu pořádali před pětadvaceti lety svatbu," říká Leona Stanová.

Stálí hosté se však svého oblíbeného lokálu nechtějí vzdát. K restauraci v prvním patře kvádrové panelové budovy ze 70. let minulého století je pojí zvláštní pouto. Sami si ji v akci Z stavěli a mají k ní takřka otcovský vztah.

"Strašně moc by si přáli tam dál chodit," říká číšník z Družby Martin Polák, který kvůli tragické události přišel o práci a měsíc je nuceně doma.

Vezmi to, žádali

Někteří ze štamgastů dokonce Poláka prosili, aby se hospody sám ujal, když už jeho šéf Pavel Karlík nechce pokračovat. Polák však tyto návrhy zatím odmítá. "Příliš se mi do toho nechce," přiznává.

Stejně jako další lidé ve městě si není jistý, zda by se hosté skutečně vrátili. Během posledního měsíce si zvykli na obědy – důležitou část tržeb Družby – chodit jinam. A na pivo hlavně do nedalekého hostince U Lípy.

Martin Polák proto zřejmě od dubna nastoupí v jiném lokále. "Dostal jsem nějaké nabídky, tak uvidím," říká.

Spolu s Polákem zůstaly bez práce ještě dvě kuchařky. Jejich šéf Pavel Karlík jim nabídl, že je v případě nouze finančně podpoří, přestože pro něj kvůli tragédii nemohou pracovat. A shání jim nová místa ve spolupráci s radnicí.

Podle místostarosty Jana Hrdého jim město hledá uplatnění především ve školkách a školách. Obě kuchařky, které také včas utekly před šíleným střelcem, totiž odmítly dál pracovat v pohostinství. Děsivý zážitek je hodně psychicky poznamenal.

Trable s nájmem

Pavel Karlík navíc kromě personálií řeší i nájemní smlouvu s majitelem budovy, kde Družbu provozoval. Přestože už čtyři týdny hospoda nevydělává ani korunu, musí dál platit podle smlouvy desítky tisíc měsíčně na nájemném a zálohách za energie.

I proto už požádal vlastníka budovy o předčasné ukončení nájemní smlouvy uzavřené na několik měsíců dopředu. Zda mu majitel vyhoví, zatím není jasné. Redakci Aktuálně.cz se odpovědné zástupce firmy dosud nepodařilo kontaktovat.

Dům, v němž jsou kromě restaurace ještě obchody s koberci, nábytkem a textilem, patří pražské společnosti Reload Sigma Czech Republic, kterou podle obchodního rejstříku vlastní lucemburská firma Reload Master a řídí ji tři manažeři – dva Poláci a jeden Čech.

 

Právě se děje

Další zprávy