Nebezpečné barvivo povolila v Česku až legislativa EU

Martina Macková
28. 7. 2007 0:00
Maso barvené červení může do Česka poslední tři roky

Praha - Nebezpečné barvivo E 128 (červeň G), které působením v organismu může vyvolat rakovinu, v Česku povolila jedna ze směrnic EU.

Právě Unie minulý týden rozhodla, že barvivo zakáže, protože její experti zjistili, že může způsobit rakovinu. Zákaz by měl podle ministerstva zemědělství začít platit už ode dneška.

Barvivo působí rakovinu, párky ale dojíme ČTĚTE ZDE

Zdá se, že povolení Česko jednoduše převzalo s ostatními unijními předpisy v rámci přejímání evropského práva. Předtím se žádná česká vyhláška o tomto typu barviva nezmiňovala.

Vyplývá to ze srovnání obou předpisů, které na žádost Aktuálně.cz provedl šéf Českého svazu zpracovatelů masa.

Povoleno tři roky

Barvivo, které před pár dny Evropská komise zakázala jako zdraví nebezpečné, v tuzemsku mohou výrobci používat až poslední tři roky. Zelenou mu přinesla směrnice o barvivech používaných v potravinách z roku 1994, která změnila českou vyhlášku v květnu 2004.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

"Neměli jsme barvivo mezi povolenými ne proto, že bychom snad už tehdy předvídali, že je nebezpečné pro zdraví, ale protože nebylo potřeba ho povolovat. Nepoužívalo se," řekl Aktuálně.cz výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Podle průzkumu ministerstva zemědělství ani po rozšíření výčtu povolených látek o barvivo E 128 čeští výrobci látku do masa přidávat nezačali.

Česko uzeniny barvené jedem nestáhne. Prý nejsou ČTĚTE ZDE

"Evropa barvivo povolila zřejmě na nátlak velké Británie a Irska, kde se výrobky s přídavkem této látky vyrábí. Jsou to uzeniny či maso, které si lidé připravují k snídani, třeba k fazolím," říká Katina.

Zda se uzeniny či maso na hamburgery dobarvené zakázanou látkou do Česka dováží a v jakém množství, ministerstvo ani svazy netuší.

 

Právě se děje

Další zprávy