Kvůli nákaze inspekce kontroluje i další druhy zeleniny

Domácí ČTK Domácí, ČTK
30. 5. 2011 14:23
Česká inspekce kvůli smrtícím okurkám odebere dalších 260 vzorků čerstvé zeleniny
Bakterie z okurek v Německu zabila již deset lidí.
Bakterie z okurek v Německu zabila již deset lidí. | Foto: Reuters

Brno - Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu kontaminovaných biookurek ze Španělska kontroly zeleniny.

Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí. Na střevní nákazu, kterou vyvolala podle expertů střevní bakterie, už v Německu zemřelo deset lidí.

SZPI o víkendu potvrdila, že se do Česka minulý týden přes Německo dostala riziková zásilka biookurek, které mohou být kontaminovány bakterií způsobující smrtící střevní infekci.

Firma Country Life, která okurky dovezla, prodala přes své prodejny a své odběratele kolem stovky kusů.

Inspekce v pondělí zveřejnila seznam 12 odběratelů, kterým Country Life okurky dodala. Jsou mezi nimi odběratelé v Praze, Břeclavi, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Kamenném Přívoze, Přelouči a Mníšku pod Brdy.

Provozovny s rizikovými okurkami:

  • Country Life
  • Antlová Kateřina, Břeclav
  • Kopecká Monika, Řevnice
  • Lumo natur, s. r. o., Praha 4
  • Bazalka, s. r. o., Hradec Králové
  • Plhoňová Eva, Praha 4
  • Kosinová Miroslava, Praha 4
  • Nováková Jana, Vysoké Mýto
  • Svobodová Eliška, Kamenný Přívoz
  • Koštialová Hana, Praha 9
  • Drechsler Jiří, Přelouč
  • Vozembouch, s. r. o., Mníšek pod Brdy
  • Rozmarýna cz, s. r. o., Praha 5

"V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u biookurek," řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Podle něj budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států, k nimž patří Španělsko, Německo, Nizozemsko a Dánsko. Vzorky se budou odebírat i ze zeleniny pocházející z Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky.

Přehled výskytu bakterie

"Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli na potravinovém trhu České republiky," dodal.

SZPI doporučuje spotřebitelům dodržovat obvyklé hygienické zásady při jakémkoliv nakládání s čerstvou zeleninou. Před konzumací je podle ní zeleninu nutné důkladně omýt teplou vodou a okrájet ji.

"Inspekce doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně dvou minut 70 stupňů Celsia," dodal Spáčil.

 

Právě se děje

před 1 hodinou

Požár haly v pražském Braníku si vyžádal škodu deset milionů

Pondělní požár haly v Modřanské ulici v Praze si vyžádal škodu zhruba deset milionů korun. Příčiny vzniku požáru zatím nejsou známy. Zraněn nebyl při požáru nikdo. Vyplývá to z informací na webu hasičů. S likvidací ohně se hasiči v pondělí potýkali 13 hodin. V úterý dopoledne se na místo vrátí vyšetřovatelé.

K požáru zděné haly v pražském Braníku, kde bylo uskladněno různé zboží včetně oblečení nebo nábytku, vyjížděli hasiči před 06:00. Ještě ráno se propadla střecha objektu a k hořícímu materiálu se hasiči dostávali jen obtížně. Zásah proto trval dlouho. Už po ránu byl oheň podle informací pražských hasičů pod kontrolou, hasiči pak ale ještě vyhledávali skrytá ohniska. Až kolem 19:00 hasiči oznámili, že všechny jednotky z místa odjíždějí.

Požár v pondělí zastavil na několik hodin automobilovou i tramvajovou dopravu. Až před 15:00 byla Modřanská ulice znovu zcela průjezdná.

Zdroj: ČTK
Další zprávy