Zlatého medvěda na Berlinale získal íránský film Zlo neexistuje

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 2. 2020 21:44
Zlatého medvěda pro nejlepší film na letošním festivalu Berlinale získalo drama íránského režiséra Mohammada Rasúlofa nazvané Zlo neexistuje (There Is No Evil). Snímek umělce, kterého autokratický režim omezuje v práci a nedovolil mu ani zúčastnit se berlínského festivalu, vznikl v německo-česko-íránské koprodukci.

Cenu za režii si v sobotu večer odnesl korejský režisér Hong Sang-su za film Žena na útěku (Domangchin yeoja), Velkou cenu poroty pak obdržel americký snímek Nikdy, zřídka, občas, vždy (Never Rarely Sometimes Always).

Dvouapůlhodinové vítězné Zlo neexistuje, na jehož produkci se podílela i česká firma Europe Media Nest, se ve čtyřech částech zabývá otázkou, jestli se jedinec může vzepřít rozkazu ze strany autoritářského režimu, aby zabil jiného člověka, a také dopadům takového odporu. Drama, které je tvrdou kritikou íránského režimu i trestu smrti, bylo na jubilejním 70. ročníku Berlinale vřele přijato diváky i většinou kritiků. Oslovilo i porotu, která v hlavní soutěži posuzovala 18 filmů.

"(Jsou to) čtyři příběhy, které ukazují, jakou síť autoritářské režimy splétají mezi normálními lidmi, aby je donutily k nelidskosti. (Je to) film, který klade otázky o naší zodpovědnosti a rozhodnutích v životě," řekl herec Jeremy Irons, šéf poroty Berlinale, které tak znovu potvrdilo, že patří k nejpolitičtějším filmovým přehlídkám na světě. Íránské filmy zde vyhrály už v letech 2011 a 2015.

Zlatého medvěda za Rasúlofa, který byl loni odsouzen za "protiíránskou propagandu a ohrožování bezpečnosti státu", převzala jeho dcera Baran, která žije se svou matkou v Hamburku v bezpečí daleko od íránského režimu. "Děkuji, jsem ohromě šťastná a zároveň velmi smutná, protože tahle cena je pro filmaře, který tu dnes nemůže být. Můžu jen ve jménu všech v týmu říci: Tahle cena je pro něj," uvedla mladá žena, která v oceněném filmu také účinkuje.

Drama Nikdy, zřídka, občas, vždy americké režisérky Elizy Hittmanové, které získalo Velkou cenu poroty, líčí příběh sedmnáctileté Autumn z městečka v Pensylvánii, jež nechtěně otěhotněla. Protože v tomto americkém státě by mohla jít na potrat jen se souhlasem některého z rodičů, což u ní nepřipadá v úvahu, vydá se do New Yorku.

Hittmanová, jejíž film je mimo jiné kritikou mužského sexuálního násilí, při převzetí ceny poděkovala organizacím, "které bojují za ochranu práv všech osob v naší společnosti, které mají dělohu".

Vztahu mužů a žen se jiným způsobem věnuje i snímek Stříbrným medvědem oceněného režiséra Hong Sang-sua Žena na útěku, v jehož centru jsou rozmluvy mladé Korejky s trojicí známých o životě a právě o mužích. Ti ale ve filmu cíleně mají jen vedlejší role.

Za nejlepší herečku porota vyhlásila pětadvacetiletou Němku Paulu Beerovou za roli Undine ve stejnojmenném snímku inspirovaném mytickou vodní bytosti, nejlepším hercem pak devětatřicetiletého Itala Elia Germana za roli italského revolucionáře v moderním umění Antonia Ligabueho ve filmu Chtěl jsem se schovat (Volevo nascondermi).

Stříbrné medvědy získali také scénáristé italsko-švýcarského filmu Historky (Favolacce) Fabio a Damiano D'Innocenzo, ocenění za výjimečný umělecký přínos pak devětasedmdesátiletý německý kameraman Jürgen Jürges za práci na kontroverzním snímku DAU. Nataša (DAU. Natasha). Mimořádného Stříbrného medvěda u příležitosti 70. Berlinale obdržel francouzsko-belgický film Smazaná historie (Effacer l’historique) o trojici sousedů, kteří se společně postaví nástrahám sociálních sítí a moderních technologií.

Europe Media Nest, která koprodukovala vítězné Zlo neexistuje, sídlí v Praze a je odnoží dubajské společnosti Media Trading LLC. Na českém trhu působí od roku 2014 v oblasti půjčování a prodeje profesionální audiovizuální techniky a také filmové produkce. "Filmy toho typu, na kterých děláme, se točí v Íránu a potom se dodělávají v Evropě. Tento se konkrétně dodělával v Německu a společnost Europe Media Nest se podílela finančně i organizačně na jeho dokončení," vysvětluje produkční manažerka společnosti Gabriela Daniels.

 

Právě se děje

Další zprávy