Získá Nobelovu cenu Jon Fosse? Sázkaři mu hodně věří

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 10. 2013 15:39
Nový držitel Nobelovy cena za literaturu bude oznámen ve čtvrtek 10. října
Norský spisovatel Jon Fosse.
Norský spisovatel Jon Fosse. | Foto: ba.no

Stockholm - Držitel Nobelovy ceny za literaturu za rok 2013 bude oznámen ve čtvrtek 10. října. Nobelův výbor již podle deníku The Guardian z letošních 195 kandidátů vybral pětici finalistů. Tu sice drží v tajnosti, v britské sázkové kanceláři Ladbrokes ale šance některých uchazečů v posledních dnech pozoruhodně vzrostly.

Mezi vážné kandidáty v první patnáctce se u Ladbrokes dostali kupříkladu španělský romanopisec Javier Marías či keňský autor Ngugi wa Thiong'o. Největší vzrušení ale vyvolal skok vzhůru u norského dramatika a prozaika Jona Fosseho, který měl ještě nedávno kurz 100:1. Nyní se s kurzem 9:1 řadí k největším favoritům. Fosse, který píše menšinovým norským jazykem nynorsk, je po Henriku Ibsenovi nejhranějším norským dramatikem na evropských jevištích a řada jeho her a lyrických románů byla přeložena i do češtiny.

Kdo získal Nobelovu cenu za literaturu v posledních dvaceti letech?

"Jeho prudký vzestup naznačuje, že někdo měl skutečně dobrý důvod si myslet, že je jedním z finalistů," řekl šéfredaktor literárního listu Complete Review Michael Orthofer. Podle něj někdo zřejmě vynesl tajnou informaci z výboru. "Možná ale jen někdo zahlédl některého z členů švédské akademie s Fosseho knihami v podpaží, případně skupina spisovatelových přátel dala dohromady peníze a vyhnala jeho kurz vzhůru, aby mu zajistila rychlou, snadnou publicitu jako dárek k narozeninám. Fosseho šance totiž začaly stoupat na jeho narozeniny 29. září," upozornil Orthofer.

Největší šance na zisk Nobelovy ceny za literaturu má s kurzem 3:1 podle Ladbrokes nadále japonský romanopisec Haruki Murakami, který si důvěru sázejících získal už v minulých letech. Následuje americká spisovatelka Joyce Carol Oates s kurzem 6:1, Maďar Péter Nádas s šancí 7:1 a Nor Jon Fosse s kurzem 9:1. V centru pozornosti se jako v minulých letech drží i Čech Milan Kundera s kurzem 25:1. Kundera žije trvale ve Francii a své romány od 90. let píše francouzsky.

Datum udělení literárního ocenění se každoročně drží do poslední chvíle v tajnosti. Čtvrteční termín se ale předpokládal, protože 10. říjen zůstal v týdnu vyhlašování Nobelových cen volný.

 

Právě se děje

Další zprávy