VIDEO Hvězdný detektivkář Adler-Olsen přichází i do kin

Kultura Kultura
21. 10. 2013 10:38
Žena v kleci je nejúspěšnějším dánským snímkem za posledních deset let.
Foto: aerofilms

Video - Do českých kin míří filmová adaptace prvního dílu populární knižní série o Oddělení Q dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena. Žena v kleci měla premiéru 10. srpna na festivalu v Locarnu a od té doby se stačila stát v zemi svého vzniku za první víkend nejúspěšnějším dánským filmem v posledních deseti letech.

„Film vypráví o temných stránkách života, o tom, co se může stát, když nenecháte usnout minulost, a ta vás začne rozežírat zevnitř. Ve zkratce se jedná o příběh ženy, která před pěti lety zmizela, a muže, jenž se snaží zjistit, co se ve skutečnosti přihodilo. Na hlubší rovině však můžeme sledovat příběh o tom, jak se lidé vyrovnávají s těžkými životními událostmi a zda jsou vůbec schopni je překonat,“ charakterizuje film jeho režisér Mikkel Nørgaard.

Knižní předloha vyšla v nakladatelství Host před dvěma lety, 31. října ji bude následovat také audiokniha. Originál vydal Jussi Adler-Olsen v roce 2007 a série má zatím čtyři pokračování, jejichž ústřední postavou je vždy komisař Carl Mørck z Oddělení Q.

Žena v kleci trailer
Žena v kleci trailer

V říjnu 2012 obdržel Adler-Olsen americké ocenění Barry Award za nejlepší román roku a v srpnu 2012 se Žena v kleci dostala i na žebříček bestsellerů časopisu New Yorker. Knihy této série vyšly ve více než pětatřiceti zemích a celosvětově se jich prodalo více než sedm milionů výtisků.

V České republice zatím poslední díl s názvem Složka 64 vyšel na konci září 2013. Film Žena v kleci vstoupí do české distribuce 31. října.

 

Právě se děje

Další zprávy