Zemřel spisovatel Tom Clancy, autor Vysoké hry patriotů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 10. 2013 19:26
Zakladateli žánru "techno thrillerů" bylo 66 let, v ČR vyšly desítky jeho knih.
Tom Clancy
Tom Clancy

New York - V šestašedesáti letech ve středu zemřel americký spisovatel Tom Clancy, napsal deník The New York Times.

Clancymu, považovanému za zakladatele literárního směru "techno thrillerů", vyšlo v Česku několik desítek jeho knih, kde často popisuje špionážní dobrodružství, fiktivní válečné střety či vojenské incidenty za použití současných armádních technologií.

Začalo to Honem na ponorku

Zemřel v nemocnici v rodném Baltimoru, příčina úmrtí nebyla prozatím zveřejněna.

"Tomův odchod mě hluboce zasáhl," prohlásil David Shanks z vedení nakladatelství Penguin, které s Clancym spolupracovalo od začátku jeho literární kariéry. Tu zahájil v roce 1984 románem Hon na ponorku.

"Byl mistrovským spisovatelem, který psal thrillery ze současné doby, a vypravěčem s největší představivostí naší doby. Budu ho nesmírně postrádat, stejně jako desítky milionů čtenářů po celém světě," dodal.

Zatímco román Hon na ponorku vypráví o sovětské ponorce Rudý říjen a jejím nevyzpytatelném kapitánovi, který chce uprchnout do USA, tak pozdější dílo se zaměřilo na problematiku terorismu a napětí mezi Spojenými státy a Čínou.

"Měl jsem štěstí"

Z Clancyho románových postav patří k těm nejproslulejším Jack Ryan. Fiktivní rodák z Baltimoru to od učitelství historie na námořní akademii dotáhl do vedení CIA a nakonec až do Bílého domu.

V roce 1992 během rozhovoru s listem The Baltimore Sun přisoudil svůj úspěch "štěstí". Dodal tehdy, že vyrůstal v klasické rodině americké střední třídy.

Clancyho knihy se staly také námětem pro počítačové hry a filmy. Proslulými jsou například snímky Hon na ponorku (1990) se Seanem Connerym v hlavní roli, Vysoká hra patriotů (1992) s Harrisonem Fordem nebo Nejhorší obavy (2002) s Benem Affleckem a Morganem Freemanem.

Uživatelé portálu DatabazeKnih.cz si vysoce cení například Clancyho knihy Bez výčitek, která v českém překladu vyšla v roce 2003, Hon na ponorku nebo Z rozkazu prezidenta. Zmíněný server eviduje 64 českých překladů Clancyho románů.

 

Právě se děje

Další zprávy