Zemřel John Tavener, skladatel moderní duchovní hudby

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 11. 2013 21:45
Významný britský hudební skladatel zemřel ve věku 69 let.
Sir John Tavener.
Sir John Tavener. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Ve věku 69 let ve svém době v jižní Anglii zemřel významný britský hudební skladatel John Tavener, jehož hudba čerpala z hluboké spirituality.

Tavener studoval londýnskou Highgate School a Královskou hudební akademii, obor orchestrální klavír. Později se zaměřil na skladbu a studoval práce Messiaena, Bouleze a Ligetiho. Podle hudebních odborníků se inspiroval náboženstvím a rituály, hledal zobrazení věčnosti a prostoru.

V roce 1992 se na několik měsíců stala ve Velké Británii nejprodávanější klasickou deskou nahrávka jeho skladby The protecting Veil, jiná jeho skladba - Song For Athene - se hrála na pohřbu princezny Diany, ostatně i proto, že byl oblíbeným skladatelem prince z Walesu.

Towards the Musica Perennis - Sir John Tavener
Towards the Musica Perennis - Sir John Tavener

Velké jméno si Tavener udělal avantgardním oratoriem The Whale, které vydal v roce 1968 label Apple vlastněný Beatles.

O jeho oblibě svědčí i uvedení zhudebněných básní Williama Blakea The Lamb a A New Beginning k poctě počátku nového tisíciletí v roce 1999 v londýnském Millenium Dome.

Tavener má i dvě nominace na prestižní Mercury Prize (1992 a 1997 za skladby The Protecting Veil resp. Svyati) a v roce 2000 byl povýšen do šlechtického stavu.

John Tavener - The Protecting Veil
John Tavener - The Protecting Veil

Premiéra tří nejnovějších skladeb Sira Johna Tavenera se uskutečnila letos v létě na festivalu v Manchesteru. Jeho poslední dílo - tři zhudebněné Shakespearovy sonety - se poprvé bude hrát v Southwark Cathedral v pátek.

Mezi další jeho známé skladby patří Tavener: Lamentations & Praises a Celtic Requiem (Requiem For Jenny Jones). Například jeho skladbu Skrytý poklad zahrálo v Praze koncem 90. let slavné britské smyčcové Chilingirianovo kvarteto. 

The Lamb - John Tavener -- sung by the Stairwell Carollers
The Lamb - John Tavener -- sung by the Stairwell Carollers
 

Právě se děje

Další zprávy