Zemřel Ferdinand Havlík, kapelník zlaté éry Semaforu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 10. 2013 13:17
Ferdinand Havlík dával písničkám typický "semaforský" styl
Ferdinand Havlík.
Ferdinand Havlík. | Foto: ČTK

Praha - V noci na pondělí zemřel po delší nemoci ve věku pětaosmdesáti let klarinetista Ferdinand Havlík. Spoluzakladatel Divadla Semafor a kapelník jeho orchestru byl mimo jiné autorem hudby i k nejvíce reprízované hře Semaforu Kytice.

"Ferda byl v Divadle Semafor můj první kapelník staré zlaté éře Semaforu. Natáčel první desky a představuje pro mě kus nostalgie," řekla zpěvačka Eva Pilarová, která si s Havlíkem zahrála i v hudební komedii Kdyby tisíc klarinetů.

Jméno klarinetisty, skladatele a aranžéra Havlíka, který se narodil 17. června 1928 v Brně, je neodmyslitelně spjato s divadlem Semafor. Právě on prý dával písničkám typický "semaforský" styl. Jeho hudební záběr byl ale širší. Založil několik hudebních formací, které doprovázely řadu skvělých zpěváků a jako herec se objevil i v divadle a filmu.

Havlík se věnoval hudbě profesionálně již od sedmnácti let. Hrál v orchestrech Arnošta Kafky, Zdeňka Bartáka či Jiřího Procházky. V roce 1959 s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem spoluzakládal Semafor, kde se po smrti Šlitra stal hlavním skladatelem. Napsal hudbu k Čarodějkám, Faustovi a především k vrcholné Kytici, která se stala největším úspěchem celé éry divadla. Ve většině her se objevoval i v malých rolích, často ve dvojici se saxofonistou Eugenem (Evženem) Jegorovem.

Vedle Semaforu se milovník swingu věnoval dalším aktivitám. V polovině 70. let například založil Swing Band, složil hudbu k řadě známých inscenací i filmů a občas si v některém zahrál.

 

Právě se děje

Další zprávy