Zemřel divadelní a filmový herec Karel Hlušička, bylo mu 92 let

ČTK ČTK
11. 11. 2016 8:13
Ve čtvrtek ve věku 92 let zemřel herec Karel Hlušička. Diváci ho můžou znát z řady divadelních her, filmů a seriálů. Jeho hlas byl proslulý díky dabingu, za který dostal v roce 2004 Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství. Zahrál si například ve filmu Už zase skáču přes kaluže nebo v seriálech Třicet případů majora Zemana a Sanitka. Aktivní byl i v divadle, byl dlouholetým členem činohry Divadla Pod Palmovkou Ještě před měsícem odehrál poslední představení ve hře Králova řeč.
Herec Karel Hlušička s Kateřinou Macháčkovou
Herec Karel Hlušička s Kateřinou Macháčkovou | Foto: ČTK

Praha – Ve věku 92 let ve čtvrtek zemřel herec Karel Hlušička. Objevil se v řadě divadelních her, filmů a seriálů, hodně daboval, věnoval se divadelní režii, spolupracoval s rozhlasem. Byl dlouholetým členem činohry Divadla Pod Palmovkou. Poslední představení tam odehrál před měsícem ve hře Králova řeč, sdělila Hlušičkova partnerka, choreografka Libuše Králová.

Hlušička se narodil v roce 1924 v Praze, absolvoval konzervatoř. Do prvního angažmá nastoupil v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, kde hrál i režíroval. Od roku 1959 byl členem Divadla S. K. Neumanna, nynějšího Divadla Pod Palmovkou. Významné role měl ve hrách Hamlet, Dvanáct rozhněvaných mužů, Sluha dvou pánů, Dalskabáty a mnoha dalších.

"Jeho ostře řezaná tvář jej předurčovala na divadle k rolím drsných chlapů, případně zločinců, podobné typy nezřídka představoval i před filmovou nebo televizní kamerou," uvádí web Filmová databáze.

Hrál například ve filmech Už zase skáču přes kaluže, Zatykač na královnu, Zbraně pro Prahu, Výstřely v Mariánských Lázních, Cesty mužů, Vánice nebo Počkám, až zabiješ. Objevil se v seriálech Třicet případů majora Zemana a Sanitka. V roce 2004 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

 

Právě se děje

Další zprávy