VIDEO Pavlenskij se přibil. Kdo šokuje podobně?

Kultura Kultura
12. 11. 2013 13:52
Kteří další umělci se ničí a znetvořují ve veřejném prostoru?.
Petr Pavlenskij na Rudém náměst
Petr Pavlenskij na Rudém náměst | Foto: Reuters

Moskva - Performer Petr Pavlenskij si vysloužil zatčení za své nejnovější dílo nazvané prostě Hřebík. V neděli se přibil za genitálie k dlažbě na Rudém náměstí v Moskvě a seděl tak hodinu a půl, než ho zatkla policie.

Akci před Leninovým mauzoleem nazval Fixace, jakožto metaforu k apatii, lhostejnosti a fatalismu v ruské společnosti. Performanci načasoval devětadvacetiletý petrohradský umělec na Den policie. Vystoupení Pavlenského bylo zaznamenáno na video, ale Youtube i ostatní velká úložiště obsah blokovala. Soud zatím Pavlenského propustil v pondělí na svobodu.

FULL VIDEO
FULL VIDEO | Video: youtube.com

Při jiné performanci se letos v květnu Pavlenskij obalil nahý do několika vrstev ostnatého drátu před radnicí v Petrohradu. Chtěl tak vyjádřit stav člověka žijícího v represivním politickém systému. Z jeho kokonu ho musela vystřihat policie.

V minulosti už také Pavlensky přilákal pozornost například akcí Steh, kdy si nechal sešít rty a před kazaňským chrámem v Petrohradu protestoval proti uvěznění Pussy Riot. V ruce měl navíc transparent s nápisem: "Pussy Riot zopakovaly akci Ježíše Krista (Matouš 21:12-13)".

Sebedestruktivní sklony přinesli do umění vídeňští akcionisté. Známá je například akce Rudolfa Schwarzkoglera, který chtěl spáchat sebevraždu tím, že si uřízne vlastní penis. Také ostatní díla akcionistů - především Hermanna Nitsche se vyznačují obrazy hýřícími krví a sexem jako protestem proti maloměšťáctví. Schwarzkogler ovšem zemřel mnohem prozaičtěji - po pádu z okna.

(1065 Self-Mutilation)
(1065 Self-Mutilation) | Video: youtube.com

Také v Rusku se podobný směr politických intervencí ve veřejném prostoru rozmáhá. Průkopníky podobných akcí je anarchisticko-umělecká úderka Vojna, která u nás není vůbec neznámá, její členové jezdí do Česka často a její zástupci byli i hosty jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Podvratné akce skupiny namířené proti Putinovi a jeho systému mapuje například film Zítra. Skupina má sebedestruktivní sklony nejvíce ve svém soukromém životě, kde označení punkový je poměrně slabý výraz...

here is always somewhere else: the disappearance of bas jan ader
here is always somewhere else: the disappearance of bas jan ader | Video: youtube.com

Zřejmě nejdál v sebedestrukci zašel kalifornsko-holandský konceptuální umělec Bas Jan Ader. Nikdo se už nikdy nedozví, jak zemřel. V roce 1975 vyrazil od Cape Cod v malé plachetnici přes Atlantik. Cesta měla být součástí rozsáhlejšího uměleckého díla, které také zahrnovalo sérii snímků z Los Angeles. Chtěl najít něco hlubšího, než dálnice a fastfoody. Jeho loď našli 150 mil od pobřeží Irska. Byla prázdná.

 

Právě se děje

Další zprávy