VIDEO Jak dělá liška? Virální hit The Fox o tom ví víc

Kultura Kultura
12. 10. 2013 13:57
Duo Ylvis míří na vrcholy hitparád s původně parodickým songem.
Jak dělá liška?
Jak dělá liška? | Foto: Aktuálně.cz

Video - Stomilionovou hranici překonal na Youtube nový hit ve stylu Gangnam Style. Tentokrát pochází z Norska, nahrálo jej bratrské duo Ylvis a jmenuje se The Fox.

I tentokrát fungují na Youtube podobné propriety jako už mnohokrát. Song je kýčovitě chytlavý v disco rytmu, obsahuje směšný taneček a nesmyslný text s občasným "štěkotem" zvířete z titulu písně.

Stomilionovou hranici Ylvis překonali rychleji než korejský zázrak Psy či nedávný Harlem Shake. Video zveřejnili televizní komici Bård a Vegard Ylvisåker 3. září a nyní už má na svém kontě přes 112 milionů zhlédnutí.

V pozadí nového virálního hitu stojí producenti Stargate, kteří mají na svědomí i "serioznější" popové hity pro Rihannu, Katy Perry, Beyoncé či Selenu Gomez.

Song momentálně stoupá v hitparádách až do prvních desítek, Ylvis mají za sebou už i prestižní pozvánku do pořadu americké televize NBC Late Night wit Jimmy Fallon.

Možná největší překvapení ale je, že bratři původně nezamýšleli napsat hit. Doma v Norsku jsou známými televizními komiky a pro svůj pořad napsali tu nejšílenější popovou píseň, jakou dokázali vymyslet a zprodukovat ji od začátku měli právě hitmakeři Stargate, což jsou shodou okolností také Norové.

Ylvis - The Fox (What Does the Fox Say?) [Official music video HD]
Ylvis - The Fox (What Does the Fox Say?) [Official music video HD]

"Měli jsme ohromnou příležitost pracovat se Stargate v New Yourku a nenapadlo nás nic lepšího, než udělat song o tom, jak dělá liška," říká Vegard Ylvisåker.

Nakonec je v písni zvířátek víc - "Pes běží haf, mňau kočka chodí". Snad by se dalo říct, že píseň je satirou na nudný elektronický pop, který zní z rádií všude, kam jejich vysílače dosáhnou. Ale Vegard tvrdí, že vzniknul jen ze zvědavosti, nic víc za ním prý nikdo nemá hledat. "Legrační je, že vlastně nikdo moc neumí odpovědět na to, jak dělá liška," dodává Vegard. "Lišky jsou hodně individuální bytosti pokud jde o zvuky, některé říkají to, jiné zase něco jiného."

Po návratu z nahrávání v New Yorku natočili Ylvis k parodickému songu docela levné video s lidmi v liščích kostýmech půjčených z Norského filmového institutu. To pak dali na Youtube a začaly se dít věci...

Dříve jejich nejpopulárnější píseň měla dva a půl milionu zhlédnutí, Liška ale překonala všechna očekávání. Za dva týdny po zveřejnění už ji hráli před dvacetitisícovým davem v Las Vegas.

"Neměli jsme v plánu nic z toho," říká Vegard . "Je to děsivé, v tom smyslu, že jsme poněkud ztratili kontrolu nad tím, co jsme vytvořili."

Nyní už mají jasně namířeno na vrchol hitparád a plánují další skladby pro svou televizní show. Na plný úvazek ale nemíří duo Ylvis do světa popu. "Ne, určitě ne," říká Vegard.

 

Právě se děje

Další zprávy