VIDEO Bon Iver i Lou Reed zpívají hity Petera Gabriela

Kultura Kultura
24. 9. 2013 9:21
Peter Gabriel dokončil projekt coververzí, který začal vydáním alba Scratch My Back.
Peter Gabriel
Peter Gabriel | Foto: petergabriel.com

Praha - Britský zpěvák Peter Gabriel dorazí do Prahy 10. října. Ještě před tím si lze připomenout jeho největší hity na kompilaci And I'll Scratch Yours.

Ta doplňuje po třech letech desku Scratch My Back, pro kterou si tehdy Gabriel vybral z repertoáru svých oblíbených hudebníků několik písní a upravil je po svém. A naopak kolegové, od nichž si Gabriel "půjčil" píseň, měli nahrát podobně neotřelým způsobem některý z jeho hitů.

Celý projekt se nakonec nepodařilo vydat najednou, protože několika osloveným hvězdám trvalo natočení songu o dost déle.

Původní seznam obsahoval až stovku písní, na albu je jich nakonec dvanáct. Mezi nimi lze najít nové interpretace Gabrielových písní například od Lou Reeda (Solsbury Hill), Davida Byrnea z kapely Talking Heads (I Don't Remember), Paula Simona (Biko), Elbow (Mercy Street), Arcade Fire (Games Without Frontiers) nebo Reginy Spektor (Blood Of Eden)…

Bon Iver on Come Talk To Me (And I'll Scratch Yours Album Talk)
Bon Iver on Come Talk To Me (And I'll Scratch Yours Album Talk)

Většina umělců, kteří se podíleli na tomto projektu, okamžitě věděla, jakou píseň chce upravit po svém.

"Rozhodnutí bylo snadné," říká Justin Vernon alias Bon Iver, který si vybral Come Talk To Me. "Existuje mnoho písní od Petera, které pro mě mají hlubší význam, ale tohle je určitě ta nejdůležitější. Nejsem věřící, ale kdyby bylo něco božského, pro mě je to určitě v této písni."

Pro písničkáře, malíře a designéra Josepha Arthura byl výběr neméně lehký. Shock The Monkey byl prvním singlem, který si kdy koupil. "Ta píseň byla se mnou v dětství docela dlouho a přivádí mě tam zase nyní zpátky. Je pro mě o tom, jak se člověk dokáže vyvíjet díky bolesti."

Návrat do minulosti je i jedním ze základních momentů, proč Peter Gabriel projekt uskutečnil. Výsledkem je oslava umění napsat dobrou píseň, jejíž poselství vydrží i oblečené do jiného zvuku.

 

Právě se děje

Další zprávy