Vánoce v TV: Duch nad zlato a hlavně sázky na jistotu

Martin Svoboda
11. 11. 2013 15:54
Česká televize nabídne na Štědrý den premiéru pohádky Zdeňka Zelenky
V televizní pohádce Duch nad zlato, 2013.
V televizní pohádce Duch nad zlato, 2013. | Foto: Česká televize

Glosa - Blíží se Vánoce a s nimi i doba, kdy televizní stanice zažívají žně. Například tradiční vánoční pohádka bývá na České televizi jejím (a mnohdy nejen jejím) nejsledovanějším pořadem v rámci celého roku.

Nekažme jejich tvůrcům radost, že je to převážně proto, že lidé mají prostě zapnutou televizi jako kulisu k rozbalování dárků a moc pozornosti jí nevěnují...

Jak podotýká generální ředitel České televize Petr Dvořák, v době Vánoc a Silvestra si diváci nepřejí být překvapováni, "chtějí být naopak ujištěni, že si zapnuli správnou stanici, jež jim nabídne přesně to, na co jsou zvyklí".

Sněžný drak.
Sněžný drak. | Foto: Aktuálně.cz

Podobně jistě vánoční program nevnímá jen on. A za tímto tvrzením se skrývá mnohem víc, než by se zprvu zdálo. Znamená totiž, že právě o Vánocích se dozvíme, co si televizní stanice o svých divácích myslí, jak je vnímají. Sváteční program je v podstatě zrcadlem nastaveným divákovi, tak se do něj podívejme.

Česká televize vaří obstojnou vánoční směs

Petr Dvořák a ředitel programu ČT Milan Fridrich mají samozřejmě nejvíc prostoru, jak zaujmout, vždyť Česká televize už má k dispozici čtyři kanály a dva půlkanály.

Vánoční směs obohatila Česká televize o pár chutných soust. Rozhodně mezi ně patří oscarová Králova řeč, kultovní Půlnoční kovboj, Věčný svit neposkvrněné mysli, Den zrady, Když Harry potkal Sally.

Bylo by to víceméně v pořádku, kdyby se tolik nestavěla do popředí původní pohádková tvorba, jež nabídne šestou reprízu Anděla páně, otřesného Modrého Tygra, pohádku Čert ví proč a dvě novinky, které můžou zaujmout: Duch nad zlato s Viktorem Preisem a Jiřinou Bohdalovou a Sněžný drak s Jitkou Čvančarovou.

Pohádky plné uječeného humoru a ne úplně dokonalých efektů jinak poměrně kvalitnímu, i když samozřejmě veskrze konzervativnímu programu nasazují šaškovskou čepici a největší chybou ČT je, že  tvrdohlavě propaguje nejvíc tuto vlastní tvorbu, místo aby upřednostnila upozorňování na kvalitnější volby, jež jsou v jejich programu jistě k nalezení.

DUCH NAD ZLATO - štědrovečerní pohádka ČT 2013
DUCH NAD ZLATO - štědrovečerní pohádka ČT 2013

Jinak to ale nejde a diváci od Vánoc tento typ tvorby očekávají. Vracíme se tak zpět k nastavení zrcadla. A vzhledem k tomu, kolik kritiky se na Českou televizi v posledních dnech snáší, jí asi udělme malou pochvalu za to, že Vánoce v rámci onoho "naplnění očekávání publika" dopadají zřejmě nejlépe, jak jsme si od upadajícího televizního média mohli přát.

Svátky v repríze na Nově

Televize Nova to s novinkami nepřehání. Nejspíš nejvýraznější premiérou bude Hugo a jeho velký objev Martina Scorseseho.

Toto nádherné vyznání lásky pravověrného cinefila bude jistě prodáváno jako dětská pohádka, což jí škodí už od premiéry, protože nejmenší diváci jen těžko docení její pravou podstatu. Jde však rozhodně o nejlepší, co si na Nově do konce roku naladit.

Hugo a jeho velký objev.
Hugo a jeho velký objev. | Foto: Bontonfilm

Jinak se setkáváme se sázkami na jistotu, jako jsou CGI série Shrek a Madagaskar (oboje bez nejnovějších dílů). Z výrazných aktuálních počinů mile překvapí snad jen westernová parodie Rango Gorea Verbinského.

Do očí praští i blok „Nadílka od Zdeňka Trošky" a „Nestárnoucí komedie", takže se těšte na Slunce Seno, S tebou mě baví svět, Básníky. Dojde i na kvalitní počiny, jimž škodí jen až příliš častá repríza, jako jsou Slavnosti sněženek a Na samotě u lesa.

Tři oříšky pro Popelku, Honza málem králem, Mrazík... asi tušíte, jakou pohádkovou nadílku čekat.

Co tedy vzkazuje divákům televize Nova? „To jsme my, vaše lidová zábava, pokud vás naše Vánoce bavily vloni a předloni a předtím, upřednostněte nás i nyní. Jestli vás to zatím neomrzelo, letos názor změníte jen těžko."

Prima Vánoce? Vyzkoušíme ledasco

Televize Prima také s novinkami šetří, její nabídka se však zdá o řád pestřejší. Na samotný Štědrý den nás navštíví Dušan Klein a seriálová verze jeho Rodinky, Keira Knightley v Pýše a předsudku, Adam Sandler s Pohádkami na dobrou noc, u mrňat populární animák Na vlásku a dávno uschlý evergreen Sám doma.

Pýcha a předsudek.
Pýcha a předsudek. | Foto: Bontonfilm

Když necháme stranou kvalitu těchto děl, asi můžeme ocenit samotnou snahu nabídnout každé věkové skupině něco.

Na později ukořistila Prima ještě Lásku nebeskou a Nothing Hill. Do programu se propašovalo třeba Po přečtení spalte bratří Coenů, ale jinak se výrazně kvalitních a zároveň neokoukaných filmů nejspíš nedočkáme.

Prima musí mít sestavování programu vůbec těžké. Soustředí se na stejné diváctvo jako Nova, tudíž by jim rádla nabídla to samé. Jenže klasické pohádky zůstávají u konkurence, je tedy třeba zkoušet, čím se dají nahradit.

 

Právě se děje

Další zprávy