Třicátý Famufest se ohlíží a zůstává Na hladině

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 11. 2013 11:04
Studentský Famufest obsadí Divadlo Komedie.
Z natáčení festivalové znělky Na hladině.
Z natáčení festivalové znělky Na hladině. | Foto: Famufest

Praha - Zhruba stovka studentských filmů, reflektujících, co se v pražské Filmové a televizní fakultě v posledním roce odehrálo, se představí na festivalu Famufest. S podtitulem Na hladině se uskuteční od 13. do 16. listopadu především v prostorách pražského Divadla Komedie. Zakončí ho soubor La Putyka, do poroty zasedne i Václav Marhoul.

"Třicátý ročník se ponese i v duchu ohlédnutí za těmi předchozími, které nám nabídly spoustu archivního materiálu. Diváci se mají na co těšit," řekla kreativní ředitelka festivalu Bára Kamarytová. Vedle retrospektivy, kterou bude tvořit i doprovodná výstava, nabídne festival také soutěžní a nesoutěžní sekci a znovuobnovenou cenu o nejlepší scénář.

Za uplynulý rok se studenti FAMU mohou pyšnit dalšími úspěchy na mezinárodním poli filmové tvorby - například animované Pandy Matúše Vizára (které ovšem na FAMU původně odmítali) skončily třetí v soutěži studentských filmů Cinéfondation Seléction na festivalu v Cannes. Snímek s názvem M. O. Jakuba Kouřila byl nominován na studentského Oscara.

Právě mladí tvůrci budou mít šanci se v rámci Famufestu setkat se svými zkušenými kolegy. Účast přislíbil například Gene Deitch, držitel Oscara za krátký animovaný film Munro, nebo hlavní producent posledních čtyř filmů Stanleyho Kubricka Jan Harlan.

"Připadá mi jako velká škoda, že člověk, který získal Oscara a žije už přes padesát let v Čechách, není mezi veřejností známější. V rámci přednášky Masterclass, kde pana Deitche blíže představíme, se to pokusíme změnit," dodala Kamarytová.

V porotě usednou odborníci řady filmových oborů od producentů Terezy Polachové, Martina Pošty a Pavla Strnada, přes Jakuba Vovse (střih), Pavla Abraháma (dokument), po animátorku Kristinu Dufkovou, režiséra Václava Marhoula a filmového publicistu a scenáristu Tomáše Baldýnského.

Arbitrů, kteří po jednotlivých blocích soutěžních filmů vystoupí před publikum se svým hodnocením viděného, budou mimo jiné režiséři Olga Sommerová, František Antonín Brabec a Radim Špaček, hudebníci Milan Cais a Jan P. Muchow, publicisté Kamil Fila a Václav Moravec či producent Ondřej Trojan.

"Vedle divadla Komedie, kde se uskuteční projekce soutěžních filmů, se letošní Famufest odehraje i v budově FAMU, kde divákům představíme také snímky nesoutěžní," podotkla vedoucí produkce festivalu Alžběta Hocková. Tam dostane prostor také doprovodný program FAMU Friendship, v jehož rámci představí své práce studenti filmových škol z Bratislavy, Berlína a Vídně.

Kompletní program projekcí i doprovodných akcí lze najít na www.famufest.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy