The Boxer Rebellion: Šance nezávislých kapel stoupají

Kateřina Nováková
18. 9. 2013 10:45
Rozhovor s kapelou The Boxer Rebellion, která hraje 23. září v Praze.
The Boxer Rebellion
The Boxer Rebellion | Foto: Boxer Rebellion

Rozhovor - Přestože se na hudební scéně pohybují přes deset let, The Boxer Rebellion stále zastávají postoj "nepodepsaných". Nebýt svázaní smlouvami a plněním velkého labelu dává svobodu, která jim vyhovuje.

V roce 2009 byli jedním z nejvýraznějších překvapení na táborském Planet Festivalu, ve stejném roce vydali i debutovou desku Exits - pouze digitálně. To je vyloučilo z boje o číslo jedna v oficiálních žebříčcích, v digitálních jim však jak v Británii, tak I v USA patřily přední příčky. V Lucerna Music Baru představí už 23. září letošní desku Promises, kterou nahrávali s věhlasným producentem Billy Bushem.

Aktuálně.cz: Album jste opět vydali bez podpory velkého labelu, stále cítíte, že je to správná cesta?

Nathan Nicholson: Tenhle postup jsme si samozřejmě vybrali především kvůli svobodě, kterou díky tomu máme a která je pro nás opravdu důležitá. Fungujeme takhle už několik let a naprosto nám to vyhovuje. Nemyslím si, že bysme byli v tomhle směru nějak originální, prostě to funguje. Samozřejmě si uvědomujeme, že díky labelu bychom mohli oslovit o dost širší spektrum, nechceme ale přijít o kontrolu, kterou teď máme.

A.cz: V roce 2009 jste si dost stěžovali na přístup rádií, situace se pro vás od té doby dost změnila.

Jasně, v tomhle jsme teď už naštěstí jinde. Taky díky posunu v digitální hudbě jde všechno o dost jiným směrem.

A.cz: Stále jste vnímáni jako jedna z největších "nepodepsaných" kapel, zabýváte se tímhle škatulkováním nějak?

Myslím, že jsme v tomto směru jen jedni z mnoha, není to příliš podstatné. Labely teď fungují jinak než před lety, kdy jsme začínali. Šance pro kapely bez labelu jsou o dost otevřenější.

The Boxer Rebellion - Diamonds
The Boxer Rebellion - Diamonds

A.cz: Nahrávali jste ve vlastním studiu, jaká tam panovala morálka?

Bylo to v pohodě, obvykle ti dva, kteří přijdou na zkoušku jako poslední, jsem já nebo bubeník (smích).  Maximálně o půl hodiny, zbytek kapely už si zvykl.

A.cz: Billy Bush produkoval na předchozím albu jednu píseň, nyní celé album.

Ano, spolupráce s ním nám vyhovuje, myslím, že ho oslovíme i s další deskou. Je celkem klidný, rozvážný, v tom co dělá je opravdu skvělý. Natáčeli jsme u něj ve studiu v Kalifornii a to pro nás byl opravdu nový zážitek. Spolupracoval s Finkem, který je náš známý a tahle jejich spolupráce byla taky důvod, proč jsme se rozhodli s Billym navázat kontakt. Perfect Darkness je výborná deska. Dost nám při nahrávání v Kalifornii taky pomohlo tamní počasí.

A.cz: Jeho žena je Shirley Manson z Garbage, nenapadlo vás ani z legrace požádat ji o spolupráci?

Ne, do toho jsme opravdu nepouštěli, tolik odvahy jsem teda opravdu neměl (smích). Každý z nás dělá dost odlišnou muziku myslím. Myslím, že by nás stejně poslala do háje (smích).

A.cz: Zahráli jste si ve filmu s Drew Barrymore, jak se tohle přihodilo?

To už je docela dávno, v roce 2009 jsme měli naplánovaný náš první koncert v USA - v Los Angeles v klubu Troubadour. Náš kamarád pracoval v New Line Cinemas, díky tomu jsme se dostali k režisérce filmu Nanette Burstein.

A.cz: Kterého herce byste chtěli mít ve svém klipu?

Několikrát jsme zkoušeli přes našeho manažera oslovit Simona Pegga, našeho oblíbeného komika, ale zatím se nám to nepodařilo domluvit. Uvidíme, snad to jednou vyjde.

 

Právě se děje

Další zprávy