Státní ceny dostanou básník Hruška a překladatel Slezák

ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 10. 2013 16:30
Básník Petr Hruška získává cenu za sbírku Darmata.
Petr Hruška.
Petr Hruška. | Foto: Profimédia

Praha - Státní cenu za literaturu pro rok 2013 dostane básník Petr Hruška za sbírku Darmata, cenu za překladatelské dílo porota udělila Vratislavu Slezákovi za celoživotní dílo s přihlédnutím k překladům Hermanna Hesseho.

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla dostane Ctibor Turba za výjimečný přínos v oblasti pantomimy, nového cirkusu a pohybového divadla, v oblasti hudby kritik Jiří Černý.

Ceny se budou předávat ve čtvrtek večer v Národním divadle. Záznam večera uvede týž den Česká televize. Ceny za kinematografii se budou předávat až 31. října.

Porota pro oblast výtvarného umění zvolila Milana Grygara a za přínos architektuře bude oceněn historik a teoretik architektury Rostislav Švácha - "za jedinečný přínos k poznání a popularizaci moderní a současné architektury a za intenzivní obranu kulturního dědictví".

Za přínos v oblasti kinematografie a audiovize dostane cenu Vladimír Opěla, porota mu ji udělila za celoživotní dílo a dlouhodobé zásluhy o rozvoj Národního filmového archivu, který léta vedl. In memoriam dostane cenu režisér František Vláčil za celoživotní tvorbu a mimořádný přínos české kinematografii.

Předseda poroty pro literaturu Josef Chuchma řekl, že Hruška získává cenu i s přihlédnutím k předchozím šesti sbírkám, které vyšly od jeho debutu v roce 1995. "Vyznačuje se mimořádnou vyrovnaností své produkce, zároveň je to zcela ojedinělý hlas v české poezii, můžeme ho na poli prózy přirovnat k jeho generačnímu druhovi a příteli Janu Balabánovi," řekl Chuchma.

Hruška je "živou součástí současné české literatury" a výjimečné je i to, že Darmata se jako jedna z mála sbírek dnes dočkala i reedice. Sbírka byla letos nominována na cenu Magnesia Litera a loni byla druhá v anketě Lidových novin Kniha roku.

"Milan Grygar má zrovna zítra (ve čtvrtek) narozeniny, bude mu 87 let. Cena je udělena za jeho celoživotní dílo, přesto je neustále aktivní, loni měl výstavu a stále tvoří nové věci. Grygar je v českém výtvarném umění unikátní postava, typologicky výzkumník, který v relativní uzavřenosti pracoval stranou hlavních proudů a po dlouhá léta se věnoval vztahu mezi kresbou, zvukem a prostorem," řekl předseda příslušné poroty Vít Havránek.

Architektka Alena Šrámková, sama držitelka ceny za přínos v oblasti architektury z roku 2010, připomněla, že Švácha byl po roce 1989 "jediný člověk, který se pustil do kritizování architektury". Vyzdvihuje přitom jeho kritiku negativní, kterou podle ní architektura a architekti potřebují skoro víc, než pochvalu. Důležitá je i Šváchova pedagogická činnost.

 

Právě se děje

Další zprávy