Spisovatel Paulo Coelho bojkotuje veletrh ve Frankfurtu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 10. 2013 11:11
Brazílie je letos hlavním hostem obřího veletrhu, hlavní hvězda nedorazí.
Paolo Coelho.
Paolo Coelho. | Foto: Reuters

Frankfurt, Berlín - Frankfurt nad Mohanem se na příštích pět dní změnil v centrum literárního světa. V bankovní metropoli začal 65. ročník největšího knižního veletrhu, na kterém se představuje 7300 vystavovatelů ze stovky zemí, včetně České republiky.

Hlavním hostem je letos Brazílie, která se však na přehlídce musí obejít bez své nejzářivější spisovatelské hvězdy. I v Česku dobře známý Paulo Coelho se totiž na protest proti výběru brazilských literátů pro veletrh rozhodl akci bojkotovat.

Autor slavného románu Alchymista tak vyjádřil nesouhlas s nezařazením mladých, talentovaných spisovatelů do oficiální delegace a s údajným protekcionismem na brazilském ministerstvu kultury. "Ze sedmdesáti pozvaných autorů jich znám jen dvacet, o těch zbývajících padesáti jsem nikdy neslyšel. Asi jsou to přátelé přátel od přátel," zdůvodnil Coelho svou neúčast, nad níž vyjádřil veletrh lítost.

Sám se prý snažil do Frankfurtu některé z nepozvaných brazilských kolegů dostat. "Ale marně. Tak jsem se na protest rozhodl, že tam také nepojedu," dodal Coelho.

Šestašedesátiletý rodák z Rio de Janeira měl být jedním z hlavních lákadel frankfurtské přehlídky, jíž se letos zúčastní na patnáct set autorů z celého světa. K nejznámějším jménům, které na veletrhu představí své knižní novinky, bude patřit například tenisová legenda Boris Becker nebo zpěvák známé skupiny Rammstein Till Lindemann. České literáty bude reprezentovat spisovatel Jaroslav Rudiš se svým románem Potichu.

Kromě něj se na veletrh představí 24 českých nakladatelství. V českém stánku budou k vidění nejkrásnější české knihy a publikace oceněné českými literárními cenami v předešlých letech či ukázky současné české poezie, prózy a dramatu. Expozice také připomene 130 let od narození dvou světově proslulých pražských rodáků - spisovatelů Franze Kafky a Jaroslava Haška.

Na rozdíl od druhé nejvýznamnější literární přehlídky v Německu, jarního lipského knižního veletrhu, který se zaměřuje hlavně na čtenáře, se ten podzimní frankfurtský více soustředí na odbornou veřejnost. Té je frankfurtské výstaviště vyhrazeno ode dneška do pátku. O víkendu si některými z tisíců knižních novinek mohou přijít zalistovat i neprofesionální vyznavači krásné literatury. Do neděle organizátoři očekávají kolem 280 tisíc návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy