Spisovatel Amos Oz převzal v Praze Cenu Franze Kafky

ČTK ČTK
24. 10. 2013 20:40
Mezi dřívější nositele patří například Philip Roth, Haruki Murakami a Václav Havel.
Amos Oz.
Amos Oz. | Foto: Reuters

Praha - Literární Cenu Franze Kafky si ve čtvrtek na Staroměstské radnici v Praze převzal izraelský spisovatel Amos Oz. Mezinárodní porota každoročně v Praze vybírá laureáta, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky, jednoho z největších autorů moderní světové literatury. Amos Oz, jehož tvorbu podle jeho vlastních slov ovlivnilo i Kafkovo dílo, si z Prahy odváží bronzovou sošku, zmenšenou verzi pomníku Franze Kafky od Jaroslava Róny.

Dostávají ji všichni laureáti ceny pojmenované po slavném pražském rodákovi, stejně jako odměnu 10 000 dolarů (nyní asi 187 300 korun). Předchozími nositeli ceny jsou například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke, Václav Havel nebo Daniela Hodrová.

"Pamatuji si, že když jsem Kafkovo dílo přečetl poprvé (v 16 letech), změnil se mi svět. Připadalo mi, že na světě není vůbec nic jisté," řekl poté, co si převzal cenu. Pro české čtenáře je podle pořadatelů jeho dílo významné i tím, že stál na počátku seznamování českých čtenářů s izraelskou literaturou začátkem 90. let. Přitažlivost jeho díla tkví především v tom, že Amos Oz je vynikajícím vypravěčem, říkají organizátoři. Cena Franze Kafky se uděluje vždy za celou dosavadní tvorbu žijícího autora.

Oz je jedním z nejčtenějších izraelských autorů současnosti, jehož díla se těší značné oblibě i u českých čtenářů. Jeho rozsáhlé beletristické a publicistické dílo je přeloženo do více než čtyř desítek jazyků a on sám je považován za jednoho z předních izraelských spisovatelů a intelektuálů. Literaturu také vyučuje na univerzitě. V roce 1965 mu vyšla první sbírka povídek (Arcot ha-tan, česky Země šakalů) a od té doby publikoval více než 25 knih.

Od konce 60. let patří Oz k předním zastáncům dvoustátního řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci a Izraelci potřebují podle Oze férový rozvod. "Češi a Slováci nám ukázali, jak toho docílit bez krveprolití," tvrdí Oz, který je stále členem hnutí Šalom Achšav (Mír nyní či Okamžitý mír), levicové nevládní organizace, která vznikla v roce 1977 během egyptsko-izraelských mírových jednání. Hnutí se snaží přesvědčit izraelskou vládu, že dohody s palestinskými Araby a sousedními arabskými zeměmi musí být dosaženo výměnou za územní ústupky.

Znepokojivý portrét izraelské venkovské komunity a neustálé hledání líčí i v povídkovém cyklu Scény z venkovského života, jejichž postavy a příběhy pocházejí ze stejné vesnice. Úzké lidské vztahy dobře poznal Oz v kibucu, kam se dostal ve 14 letech a žil do svých 47 let. "Byla to nejlepší univerzita života," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy