Špičkoví výtvarníci pomáhají v aukci Cestě domů

Kultura Kultura
24. 11. 2013 12:19
Do aukce věnovali díla Stanistav Kolíbal, Adriena Šimotová, Rafani a další
Antonín Střížek: Magnolie (2013).
Antonín Střížek: Magnolie (2013). | Foto: Cesta domů

Praha - Benefiční aukce děl špičkových českých výtvarníků podpoří provoz Domácího hospice Cesta domů.

Ta pořádá aukci již potřetí. První ročník se uskutečnil tak trochu shodou dobrých okolností přede dvěma lety na podzim roku 2011 - Cesta domů tehdy vydala kalendář, do kterého přispělo několik výtvarníků, z nichž někteří posléze svá díla Cestě domů věnovali. Nakonec se v prvním ročníku dražilo kolem 90 děl, výtěžek šel do statisíců.

V loňském roce se na aukci sešlo o pár desítek děl víc, letos do aukce přispělo přes osmdesát výtvarníků se 133 díly, všichni je poskytli zdarma.

Lze mezi nimi najít akvarely od Stanislava Kolíbala, kresbu od Adrieny Šimotové, pastel od Karla Malicha, malby od Antonína Střížka, Ivana Ouhela  či Marie Blabolilové, grafiky od Aleny Kučerové či Františka Skály, fotografie od Emily Medkové, Dagmar Hochové či Jindřicha Štreita.

Vladimír Houdek: Bez názvu (2012)
Vladimír Houdek: Bez názvu (2012) | Foto: Cesta domů

Dílem s nejstarší datací je akvarel od kubistického umělce a architekta Vlastislava Hofmana z roku 1922, mnohá díla však vznikla v loňském či letošním roce a jejich autory jsou umělci všech současně tvořících generací. Dražit tak můžete například i video od skupiny Rafani nebo obraz loňského laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Vladimíra Houdka.

Kompletní katalog a další informace ohledně účasti na aukci lze najít na webu Cesta domů.

Aukce se koná v pondělí 25. listopadu v 19:00 v pražském Radisson Blue Alcron Hotel. Vstup na aukci je bezplatný, dražit se dá i na limit či po telefonu.

Cesta domů je občanské sdružení, které již přes dvanáct let provozuje Domácí hospic v Praze. Poskytuje své služby umírajícím a jejich blízkým, kteří tak mohou zůstat až do poslední chvíle doma. Jednou z hlavních aktivit Cesty domů je také snaha o společenské a legislativní změny, které umožní zlepšení péče o umírající v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy