Ruppert vrátí Českého Slavíka, vadí mu cenzura

ČTK Domácí ČTK, Domácí
28. 11. 2013 12:05
Důvodem je vyřazení letošního vátěze v kategorii Hvězda internetu z konečného pořadí.
Matěj Ruppert.
Matěj Ruppert. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert se rozhodl pořadatelům Českého slavíka vrátit cenu Skokan roku, kterou v anketě získal v roce 2006.

Důvodem je vyřazení letošního vítěze jedné z kategorií z konečného pořadí. Ruppert ke stejnému kroku vyzval i svoje kolegy.

Podle informací, které přinesl web Musicserver.cz, pořadatelé bez předchozího upozornění diskvalifikovali z kategorie Hvězda internetu rappera, který si říká Řezník, místo něj vyhrál Johny Machette.

Pořadatelé nařčení z cenzury odmítají, rappera prý vyloučili proto, že v jeho textech spatřují "závadné jednání".

Pořadatelé na Facebooku zdůvodnili vyloučení Řezníka mimo jiné tím, že "se v textech svých písní vulgárním způsobem vyjadřuje na adresu vybraných skupin obyvatel, explicitně zobrazuje násilí a užívání návykových látek". Podle vyhlašovatele je to "závadné jednání, které je v rozporu s principy soutěže".

"Spatřuji v jejich (pořadatelů) kroku nebezpečí - nikdo by totiž neměl diktovat, co se v kultuře smí a co ne. Nikdo nemá právo být arbitrem vkusu. Je to nebezpečný precedens jenom dokreslující situaci ve společnosti," uvedl Ruppert v prohlášení.

Podle něj tak společnost začíná být stále více lhostejná ke křivdám, a to nejenom současným, ale i dávným a závažnějším.

"Pořadatelskou agenturu jsem již kontaktoval a chci se s nimi domluvit na předání. Tímto rovněž apeluji na své kolegy držitele slavíků, aby učinili podobné gesto a dali tak jasně najevo nevoli se současnou situací v Českém slavíkovi," dodává zpěvák.

Pořadatel: nikoho necenzurujeme

"Rozhodně nikoho necenzurujeme. Ať si každý zpívá a hraje, co chce. Takové texty, jako má Řezník, ale ve Hvězdě internetu nechceme," doplnil serveru Jaroslav Těšínský z agentury Musica Bohemica, která slavíka pořádá.

Agentura zároveň poslala Martinu Pohlovi, který pod jménem Řezník vystupuje, otevřený dopis s důvody jeho vyřazení ze soutěže.

"Rozhodně nechceme a nebudeme podporovat propagaci extrémního násilí, kterou systematicky děláte ve svých textech i obchodních aktivitách," uvedli pořadatelé. Například v písni "Ta holka v mym sklepě" podle pořadatelů rapper vulgárně zpívá o ubližování ženám.

"Takto pozdě jsme reagovali proto, že jsme Vaše spojení s násilím zjistili až v závěru soutěže. Kromě našich hodnot jsme vázáni právními předpisy České republiky, které nám mimo jiné zakazují spojovat naše reklamní aktivity, kam spadá i uvedená soutěž, s propagací násilí či snižováním lidské důstojnosti," doplňují pořadatelé.

Celou situaci včetně možných právních důsledků podle svých slov pečlivě zvažovali.

 

Právě se děje

Další zprávy