Ředitel Nové scény Štěpán Kubišta končí na Nový rok

Luboš Vedral Luboš Vedral
4. 12. 2013 17:17
Nová scéna má nyní patřit pod Činohru Národního divadla.
Štěpán Kubišta.
Štěpán Kubišta. | Foto: ČTK

Praha - Národní divadlo pokračuje v restrukturalizaci, kterou je možné přeložit jako výměnu vedení české první scény. Generální ředitel Jan Burian nejnověji odvolal z ředitelského postu Nové scény Štěpána Kubištu.

"Odcházím k 1. lednu 2014. Nabídku na alternativní posty v Národním divadle jsem odmítl, protože nesouhlasím s připojením Nové scény k Činohře Národního divadla," říká Kubišta.

„Je nutné znovu definovat hlavní činnosti, smysl a poslání Národního divadla," řekl Jan Burian. „Prioritou musí být vlastní umělecká tvorba, realizovaná vlastními uměleckými soubory na našich divadelních scénách".

Pod vedením vystudovaného divadelního manažera Kubišty se podařilo v posledních letech otevřít Novou scénu i mladšímu a alternativněji zaměřenému publiku, pro něž Nová scéna nabídla celou řadu projektů.

Štěpán Kubišta působil jako ředitel Nové scény od ledna 2010, před tím byl vedoucím odboru produkce i odboru vnějších vztahů Národního divadla.

"Na samém začátku našeho plánování Nové scény bylo hlavním cílem otevřít budovu lidem. Zní to jako floskule, ale my jsme šli opravdu po pravém významu toho slova. Nová scéna se po dobu dvacetiletého působení Laterny magiky stala takovým skleněným hradem uprostřed města. Postupně získávala další a další přezdívky, budila hrůzu a někdy i nadšení svou architekturou, ale určitě nevybízela kolemjdoucí k její návštěvě. Nyní se Nová scéna otevírá v devět ráno, stejně jako kavárna Nona (NOvá scéNA), pokladna se zpoza neprůstřelného skla přesunula do nově zbudovaného informačního centra ve foyer, v mezipatře vznikla minigalerie Podesta a divadelní představení se ze sálu rozmnožila i do foyer čtvrtého patra, na piazzetu a do Voršilské zahrady," napsal už po roce svého působení na Nové scéně Kubišta pro Aktuálně.cz.

Kubištova koncepce divadla jako „otevřené platformy pro prezentaci současných uměleckých projektů", tvořila zásadní kontrast k předchozí éře Nové scény, kdy se v této budově v letech 1992 - 2009 hrála pouze představení Laterny magiky navštěvovaná převážně zahraničními turisty. Za dva roky, kdy se k Nové scéně připojila i Laterna magika, dokázal soubor změnou repertoáru přilákat i tuzemského diváka. "Po deseti letech právě vyrážíme s Laternou magikou na zájezd do USA," řekl Kubišta.

Podle jeho názoru se nyní Nová scéna má dramaturgicky přiblížit Kolowratu a Národnímu divadlu. "Alternativnější projekty tam končí," říká Kubišta.

Podle teatrologa Josefa Hermana byl program Nové scény pod Kubištovým vedením zajímavý. "Pokud to však zapadá do připravovaných strukturálních změn v Národním divadle, tedy když se činnost souborů situuje do určitých prostor a využije se všeho, co je k dispozici. To umím pochopit a má to asi nějakou logiku," řekl. Upozornil však na na dlouhé diskuse o tom, že Nová scéna musí projít zásadní rekonstrukcí, aby se mohla využívat pro běžný provoz. "To stojí peníze i čas, ale zatím je to zřejmě v nedohlednu," podotkl.

"Co se Kubištovi na Nové scéně povedlo bylo nepřehlédnutelné. Profiloval ji jako samostatnou moderní produkční scénu, což však bylo v rámci Národního divadla nesystémové," řekla kritička Marie Reslová. Buď podle ní měla být Nová scéna osamostatněna a vedena jako produkční dům, či je pak legitimní ředitelovo rozhodnutí, když ji dal k dispozici činohře, která o ni dlouho usiluje.

Novou scénu povede Michal Dočekal jako umělecký šéf Činohry, která bude na Nové scéně nejvíce zastoupena. „Nová scéna bude prostorem, který Národnímu divadlu umožní uvádět především vlastní komorní inscenace, soudobé drama, netradiční texty, menšinové žánry, atypickou tvorbu, tvorbu na pomezí divadla a jiných uměleckých druhů," představuje vizi šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal. „Nová scéna musí svým programem odpovídat profilu Národního divadla. Nová scéna nemá být jako dosud "jen" producentským centrem."

Kubišta byl v minulosti jedním z největších kritiků rychlého hledání nového ředitele Národního divadla, namísto hledání koncepce a následného výběrového řízení. Ministerstvo kultury zvolilo přesně opačný postup, když Jana Burina dosadilo na post generálního ředitele a teprve po půl roce působení má zveřejnit vizi rozvoje divadla.

Jméno Štěpána Kubišty je neodmyslitelně spjato i s divadelními Interpelacemi, pravidelným diskusním setkáním na Nové scéně, které vymyslel a spolu s ekonomem Tomášem Sedláčkem v roli moderátora každý měsíc připravuje. Dramaturgicky se na něm podílí i Aktuálně.cz. Zatím poslední Interpelace se budou konat ve čtvrtek 19. prosince a jejich tématem bude právě Nová scéna Národního divadla.

Odchod z Kolowratu

Národní divadlo s koncem divadelní sezony opouští svou pátou scénu - podkrovní Divadlo Kolowrat, kde bylo od roku 1991 v mecenášském pronájmu od rodiny Kolowrat-Krakowských. Právě repertoár Kolowratu přejde na Novou scénu. „Variabilita Nové scény umožní i hraní velmi komorních inscenací ve studiovem formatu - tedy s diváky na jevišti," plánuje Dočekal. Na Nové scéně by se měly z repertoáru Divadla Kolowrat v příští sezoně objevit mimo jiných inscenace Ohlušující pach bílé, Z prachu hvězd nebo Blackbird.

Přímo pro Novou scénu vznikne do konce června 2013 původní inscenace Kvartýr - dramatizace povídky Johannesa Urzidila v režii Davida Jařaba. Další projekty připravují soubory Baletu a Opery.

Od Nového roku čekají změny rovněž sekci výroby kostýmů a dekorací. Kreativním šéfem  výroby se stává scénograf Martin Černý, jehož hlavními spolupracovníky budou Stanislav Hrdlička a Aleš Frýba. „V Martinovi se ideálně propojuje jeho aktivní scénografická kariéra se schopností koordinovat a řídit souběh výroby několika inscenací několika uměleckých souborů," říká Burian.

 

Právě se děje

Další zprávy