Provokatéři De Warme Winkel otestují v Arše Evropany

Kultura Kultura
30. 11. 2013 11:37
Nizozemská divadelní skupina přiváží představení We Are Your Friends.
De Warme Winkel.
De Warme Winkel. | Foto: Divadlo Archa

Praha - Známí divadelní provokatéři De Warme Winkel vyzkouší i toleranci pražského publika. Nizozemská skupina míří do Divadla Archa s představením We Are Your Friends (Jsme vaši přátelé), ve kterém "s něžností sbíječky testuje evropskou solidaritu".

„V představení Jsme vaši přátelé se De Warme Winkel snaží vyrovnat s krizí, která v posledních letech zachvátila celou Evropu. Je to krize vzájemné důvěry a solidarity. Představení je sondou do bolestivého zranění", říká ředitel Archy Ondřej Hrab.

De Warme Winkel si pravidelně pohrávají s historií a jsou fascinováni složitostí a mnohotvárností naší doby. Ve svých představeních už se věnovali „válce kultur", v novince, kterou vezou do Prahy, testují „datum spotřeby" sjednocené Evropy.

Teaser We are your friends
Teaser We are your friends

De Warme Winkel se zabývají autorským divadlem od roku 2002. Pozornost nizozemského publika si získali inscenacemi, které se odehrávaly v netradičních prostorách, opuštěných skladištích, galeriích, bunkrech. Je pro ně typický energický, performativní a vizuální styl, pracují více s kontextem než s ideologií a využívají všechny druhy divadelních prostředků a interpretačních stylů - od Stanislavského k Artaudovi a od baletu až po frašku.

Proslulost jim přinesla představení Rainer Maria (2007), Alma (2009) a Kokoschka Live! (2010), ve kterých se zabývali kontroverzním životem uměleckých osobností, které jsou shodou okolností spojeny i s Prahou. V představení Jandergrouwnd (2012) podnikli výpravu do ruského uměleckého undergroundu v Moskvě sedmdesátých a osmdesátých let.

Trailer Jandergrouwnd van De Warme Winkel
Trailer Jandergrouwnd van De Warme Winkel

Inscenace We are your friends (Jsme vaši přátelé) vznikla v koprodukci šesti evropských divadel: Kaaitheater v Bruselu, Archa v Praze, Hebbel am Ufer v Berlíně, Maria Matos v Lisabonu, Frascati v Amsterdamu a Garonne v Toulouse v rámci projektu Haus on Fire. 

 

Právě se děje

Další zprávy