Monacká kněžna Nicole musela odložit boj o Oscara

Kultura Kultura
25. 9. 2013 8:32
Premiéra filmu Grace of Monaco se posouvá až do příští oscarové sezóny.
Nicole Kidman ve filmu Grace of Monaco.
Nicole Kidman ve filmu Grace of Monaco. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Když se místo plnohodnotného traileru na Grace of Monaco objevil pouhý několikavteřinový teaser v době, kdy jiné filmy už lákají dvouminutovými upoutávkami plnými záběrů z nejlepších scén filmu, mohlo to začít být podezřelé.

Nyní se skutečně potvrdilo, že snímek s Nicole Kidman o monacké kněžně Grace Kelly byl odsunut ze zimní sezóny 2013 až na jaro příštího roku.

V Čechách se neděje tolik, i původní premiéra byla plánována až na únor, takže posun bude méně patrný. Američtí diváci si ale změny nemohou nevšimnout. Už jen proto, že snímek, u nějž se daly očekávat oscarové ambice přinejmenším u Kidmanové, bude o trofeje usilovat až v dalším ročníku soutěže.

Proč ke změně došlo? Může to být proto, že snímek není připravený. Může to být obchodní tah, kdy přesunutí do prázdnějšího jara zaručuje vyšší výdělek. Může to být oscarová kapitulace, protože se říká, že paměť akademiků sahá maximálně čtvrt roku zpět, proto oscarové filmy otevírají většinou v listopadu, nebo prosinci.

Z výrazným filmů posledních let potkal stejný osud Prokletý Ostrov Martina Scorseseho a nedávno Velkého Gatsbyho Baze Luhrmanna. U Scorseseho bylo zřejmě rozhodnutí studia motivováno finančními důvody, u Luhrmanna šlo o kombinaci všech - snímek nebyl dokončený, rozpočet narůstal a studio očekávalo propadák, tak se pokoušelo získat z problémového projektu alespoň něco.

Tah vyšel a z Gatsbyho je třísetmilionový hit. Jestli se potvrdí pověra o předem prohraných Oscarech, teprve uvidíme.

S největší netrpělivostí by měl tento vývoj sledovat režisér Olivier Dahan, protože Grace of Monaco může potkat stejný osud.

 

Právě se děje

Další zprávy