Plzeň se mění v kulturní metropoli pro milion turistů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 12. 2013 13:58
Plzeň jako evropské město kultury nabídne přes 650 akcí.
Bohumír Lindauer (1839-1926) je původem z Plzně, jeho majestátní portréty Maorů vznikaly na Novém Zélandu.
Bohumír Lindauer (1839-1926) je původem z Plzně, jeho majestátní portréty Maorů vznikaly na Novém Zélandu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 nabídne přes padesát velkých kulturních událostí ve veřejném prostoru a přes šest stovek dalších akcí. Jedním zcílů projektu je na západ Čech přilákat více než milion nových návštěvníků.

Mezi nejzajímavější akce, které projekt představil je například celoroční sezona nového cirkusu nebo výstava s díly slavné avantgardní umělecké skupiny Der Blaue Reiter.

"V současné chvíli máme již pětaosmdesát procent hlavního programu naplánovaného a potvrzeného," řekl umělecký šéf projektu Petr Forman.

Budova nového divadla.
Budova nového divadla. | Foto: PHMK 2015

Rozpočet projektu je 420 milionů korun, podílejí se na něm město Plzeň, ministerstvo kultury, Evropská unie a Plzeňský kraj. "Ještě máme prostor pro spolupráci s privátním sektorem a počítáme s příjmy ze vstupného," říká nový ředitel pořádající obecně prospěšné společnosti Jiří Suchánek.

Manažer Suchánek je již pátým ředitelem projektu Plzně jako města kultury, funkce se po vítězství v uzavřeném výběrovém řízení ujal v polovině listopadu. Chce mimo jiné do projektu maximálně zapojit místní komunitu a kulturní scénu.

Přerod Plzně v kulturní metropoli České republiky začne už na podzim 2014, kdy v centru města zakotví Manège Carré Senart, magická manéž Françoise Delarozière, výtvarníka pařížské divadelní společnosti Royal de Luxe, pro kterou vytvořil řadu obřích loutek chodících ulicemi měst. Plzeň bude teprve devátým městem světa, kde se manéž představí.

Oficiálně pak program odstartuje 17. ledna 2015 a každý měsíc nabídne velkou akci ve veřejném prostoru. V lednu vystoupí například světoznámý švýcarský provazochodec David Dimitri, v únoru se lidé vydají na festival světla, v březnu pak na otevření kulturního centra v bývalém pivovaru Světovar. V dubnu se otevřou plzeňské tovární areály při akci Továrny představivosti a v květnu se Plzeň stane dějištěm oslav 70. výročí konce války.

le Manège Carré Sénart - La Machine - Zomer van Antwerpen
le Manège Carré Sénart - La Machine - Zomer van Antwerpen | Video: youtube.com

„V létě se můžete těšit v centru města na multižánrový festival Živá ulice a v Plzeňském kraji na 9 týdnů baroka – rozsáhlý program živých uměleckých akcí v prostředí unikátních barokních památek,“ vyjmenovává Petr Forman.

V září doplní Mezinárodní festival Divadlo nově založená přehlídka nového cirkusu, která se stane součástí sezóny tohoto oblíbeného žánru. Celý rok oživí náměstí i sídliště Plzně přední evropská jména nového cirkusu – například Les Colporteurs nebo Cirque Trottola. Program Divadla J. K. Tyla obohatí také současné divadlo a tanec, například soubor Les Slovaks.

Světovar.
Světovar. | Foto: Aktuálně.cz

Na jaře a v létě se kultura ještě více ukáže v ulicích. Velkou pozornost chtějí pořadatelé také věnovat významným osobnostem spojeným s městem. Dílo Jiřího Trnky přiblíží výstava inspirovaná slavnou Zahradou.

Západočeská galerie představí díla slavných umělců mnichovské secese a průkopníky avantgardy ze skupiny Der Blaue Reiter a z Nového Zélandu poprvé do Evropy přiveze sbírku maorských portrétů plzeňského rodáka Bohumíra Lindauera.

Fragments by Les SlovaKs - Trailer.mov
Fragments by Les SlovaKs - Trailer.mov | Video: youtube.com

Západočeské muzeum připomene odkaz proslulého designéra Ladislava Sutnara, zpřístupněny budou unikátní bytové interiéry architekta Adolfa Loose. Naplánovaný je i hudební program, jména jeho protagonistů budou pořadatelé zveřejňovat v příštím roce.

Kromě velkých akcí ale projekt má poskytnout prostor pro místní akce, které se ve městě a okolí mají mít šanci zopakovat. „Je pro nás zásadní, abychom připravili dlouhodobě udržitelný program, který zachová odkaz projektu Evropské hlavní město kultury pro Plzeň i do budoucna,“ říká Jiří Suchánek

Do září 2012 by měl autor nejvhodnějšího návrhu studie obnovy a využití interiérů bytu v domě Bendova 10 architekt Ludvík Grym předložit městu projektovou dokumentaci pro
Do září 2012 by měl autor nejvhodnějšího návrhu studie obnovy a využití interiérů bytu v domě Bendova 10 architekt Ludvík Grym předložit městu projektovou dokumentaci pro | Foto: Město Plzeň

Obyvatelé tak například dostanou zpět k užívání zmíněný Světovar, který se stane prostorem pro živé umění, umělecké rezidence a místní komunitu. Staví se nová divadelní budova a rekonstruují se veřejné prostory, například sportoviště a promenády ve Štruncových sadech.

 

Právě se děje

Další zprávy