Pákistán má filmový hit. O zlých indických teroristech

Kultura Reuters Kultura, Reuters
26. 10. 2013 13:01
První pákistánský blockbuster vydělal za první týden skoro milion dolarů.
Pákistánský filmový hit Waar.
Pákistánský filmový hit Waar. | Foto: Aktuálně.cz

Islámábád - Ozbrojenci přepadnou pákistánskou policejní akademii a zabijí stovku důstojníků. Střih. Indická špionka a její komplic tančí valčík v pompézním apartmánu v Islámábádu a slaví tak úspěch mise.

To je scéna z prvního pákistánského velkorozpočtového filmu Waar (Úder), který publikum v zemi diponující jadernými zbraněmi nadšeně přijalo.

Film vznikl s podporou všemocné armády a zachycuje mnohé aspekty třaskavého vztahu Pákistánu a jeho odvěkého rivala, sousední Indie.

Ovšem i v Pákistánu našel propagandistický film své odpůrce mezi liberály, kteří jednoznačně odsuzují nacionalistickou rétoriku a démonizaci Indie, kterou snímek Waar předvádí. 

Příběh je nutně velice jednoduchý a plný akce. Indičtí padouši připravují s islámskými ozbrojenci vícero teroristických akcí po celém Pákistánu. Ovšem pákistánské bezpečnostní složky získají nakonec nad komplotem dokonalou kontrolu a zemi ochrání. A v titulcích filmu je samozřejmě uvedeno, že inspirací byly skutečné události.

"Jako v každém jiném akčním filmu jsme chtěli ukázat vítězství dobra nad zlem," řekl jedenatřicetiletý režisér Bilal Lashari. "A chtěli to udělat s velkolepou podívanou."

Pokud si odmyslíme politiku, je snímek Waar skutečně zábavný. Vrtulníky sviští přes hory a komanda obléhají buňky teroristů ukryté v malebné a nedostupné pákistánské krajině.

WAAR (2013) OFFICIAL THEATRICAL TRAILER 2013
WAAR (2013) OFFICIAL THEATRICAL TRAILER 2013

"Armáda byla skvělá, poskytla nám rozsáhlou logistickou podporu. Všechny scény s vrtulníky v horách bychom jinak nenatočili," říká režisér Lashari.

I přes kontroverzní přístup k politice, bude film promítán i v Indii. Poslouží tam i jako připomínka neustálého napětí mezi sousedními státy, které už od roku 1947, kdy získaly nezávislost na Britech, třikrát vstoupily na skutečné válečné bojiště.

Indie a Pákistán se neustále navzájem obviňují z přeshraničních výpadů ve sporné oblasti Kašmíru, kde jsou násilnosti opět na denním pořádku.

Film má v Pákistánu skutečný úspěch. Na nedávné projekci v Islamabádu diváci potleskem vestoje odměňovali vlastenecké scény. "Indie opravdu podporuje terorismus v Pákistánu," řekla po projekci třiadvacetiletá Sheila Raza. "Myslím, že Waar je výstižný film."

Natáčení snímku Waar trvalo tři roky a stál 2,2 milionů dolarů v zemi, kde průměrný filmový rozpočet bývá kolem 25 tisíc dolarů. Ovšem investice se velmi rychle vrátila. Jeho producenti vydělali jen během prvního týdne 900 tisíc dolarů, což je v Pákistánu zcela neobvyklá a rekordní suma.

Nutno dodat, že podobné propagandistické filmy vznikají i sousední Indii. Například bollywoodský film Ek Tha Tiger, jeden z největších komerčníh hitů roku 2012 v hindštině si v Pákistánu vysloužil zákaz. Vypráví příběh pákistánského tajného agenta, který dá přednost lásce k dívce z Indie před službou vlastní zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy