O Bookerovu cenu se utkají detektivka i rurální rekviem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 9. 2013 15:45
Man Bookerova cena vyhlásila shortlist, vítěze oznámí 15. října
Eleanor Catton.
Eleanor Catton. | Foto: Profimédia

Londýn - Man Bookerova cena ohlásila shortlist, tedy seznam šesti finalistů. Jsou mezi nimi i předpokládaní favorité ze seznamu třinácti jmen a knih zveřejněného na konci července - držitelka Pulitzerovy ceny Jhumpa Lahiri nebo uznávaný irský romanopisec Colm Tóibín. Vítěze prestižní cena oznámí 15. října.

Kromě Tóibína a Lahiri, kteří jsou díky překladům dobře známí i českým čtenářům, se do užšího výběru dostali anglický spisovatel Jim Crace, Zimbabwanka NoViolet Bulaway, Novozélanďanka Eleanor Catton a Kanaďanka Ruth Ozeki.

Sázková kancelář William Hill, která už na finalisty ceny vypsala kurzy, zatím favorizuje nejmladší uchazečku, 27letou Eleanor Catton. Ta porotu zaujala svým druhým románem The Luminaries (Velikáni), který vypráví detektivní příběh z časů novozélandské zlaté horečky v 19. století.

U sázkařů boduje i nejstarší finalita: 67letý Crace, který mezi finality pronikl už v roce 1997. Jeho nejnovějšímu románu Harvest (Sklizeň), který sám autor označuje za svůj poslední, vydavatel přiřkl přízvisko "rurální rekviem". Dějová linka se točí kolem skupiny nově příchozích na tichou anglickou vesnici, kde po požáru jednoho z místních sídel propukne "hon na čarodějnice".

Komentátoři upozorňují, že mezi šestici finalistů letos pronikly všechny čtyři ženské autorky ze širšího výběru 13 nominovaných. Man Bookerovu cenu přitom v minulém ročníku ovládla rovněž žena - trofej loni už podruhé získala Hilary Mantelová za historický román Předveďte mrtvé.

"Ve finálovém výběru panuje příjemná rozmanitost: jde o šest velmi rozdílných knih, a to jak co se týče prostředí, tak autorských stylů... A ačkoli každý z finalistů nabízí něco nezapomenutelně jedinečného, domnívám se, že porotci budou nakonec volit mezi Jimem Cracem a Eleanor Catton," řekl deníku The Independent Jonathan Ruppin z knihkupeckého řetězce Foyles.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, se uděluje od roku 1969 anglicky píšícím autorům ze zemí britského Společenství. V oblasti anglojazyčné literatuře jde o jedno z nejprestižnějších ocenění: vítěze kromě prémie 50 tisíc liber (1,5 milionu korun) čeká i výrazné zvýšení prodeje knih.

 

Právě se děje

Další zprávy