Nouvelle Prague představí hudební trendy i nové hvězdy

Kultura Kultura
18. 9. 2013 11:22
Na konferenci budou diskutovat šéfka Szigetu a dramaturg Glastonbury.
Lucy Rose
Lucy Rose | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kvůli neustálým nářkům vydavatelů směrem k malému českému trhu s muzikou by se mohlo zdát, že pro hudební konferenci profesionálů hudebního průmyslu zde není prostor. Akce pojmenovaná Nouvelle Prague tento stereotyp prolamuje a kromě zástupců velkých evropských festivalů jako Sziget, The Big Escape nebo Glastonbury ve dnech 1. až 2. listopadu také přiveze několik nadějných kapel z celého světa.

Pro veřejnost bude právě hudební program tím nejzajímavějším. Diváci v areálu smíchovského pivovaru Staropramen za 200 korun uvidí několik vycházejících hvězd, mezi nimi například mladou písničkářku Lucy Rose.

Ta svou hudební cestu začala tím, že nasedla na vlak do Londýna. Rozloučila se s maloměstem a začala vymetat kluby, které nabízely hraní pro toho, kdo přijde s kytarou a dostatkem odhodlání. Potkala tak lidi, kteří později vytvořili základ jejího týmu, a s nimi natočila pár videí, které rychle překročily miliónovou hranici zhlédnutí na Youtube. Tím se zařadila mezi písničkářky internetového věku. V září 2012 vydala své debutové album a to se záhy vyhouplo na třináctou příčku v britském žebříčku.

Kromě ní se dále představí kapely City of Glass, CTNZNSHIP, Jeremy Loops, Little Suns, Local Foreigners Money for Rope, Neon Windbreaker a Technical Kidman. Ti všichni se budou snažit proniknout do povědomí tuzemských promotérů.

Na konferenci samotné, pro niž je showcasový festival doprovodným programem, se bude diskutovat o aktuálnějších tématech současného hudebního světa - ať už o problematice pojištění festivalů, autorských práv, streamingu živých vystoupení, propagace české hudby v zahraničí nebo o legislativních záležitostech.

Jako první delegáti se na Nouvelle Prague zaregistrovali například Martin Elbourne, který vybírá kapely pro dvě důležitá pódia na Glastonbury, ale současně je také hudebním konzultantem australské vlády, dále ředitelka maďarského festivalu Sziget Fruzsina Szep nebo generální sekretář evropské asociace hudebních festivalů Yourope Christof Huber. 

Nouvelle Prague si klade za cíl vytvořit unikátní platformu pro propojení hudebních odborníků i aktivit a přispět tak k rozvoji české kultury i turistického ruchu. Podobné akce, které se konají i v jiných vyspělých zemích, pomáhají exportu a importu hudebního průmyslu, který je čím dál důležitější součástí jednotlivých národních ekonomik.

 

Právě se děje

Další zprávy