Noc divadel nabízí neobvyklé zážitky na 80 scénách

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 11. 2013 10:44
Osm desítek souborů ze 24 měst se zapojí do první české Noci divadel.
Divadlo Petra Bezruče zve na Noc divadel v Ostravě.
Divadlo Petra Bezruče zve na Noc divadel v Ostravě. | Foto: DPB

Praha - Přes osm desítek souborů a divadel ze čtyřiadvaceti českých a moravských měst se zapojí do projektu Noc divadel 2013. Uskuteční se souběžně v sobotu 16. listopadu v jedenácti evropských zemích, v České republice bude poprvé.

Zájemcům nabídne spoustu nejen divadelních zážitků, vyzkouší si například to, jaké to je být hercem, poznají zázemí velkých i komorních scén, zúčastní se workshopů i veřejných zkoušek.

NOC DIVADEL na Nové scéně
NOC DIVADEL na Nové scéně | Video: youtube.com

„Mnoho pražských divadel začíná s programem pro děti už odpoledne a nechává své prostory otevřené až do půlnoci. Některá divadla, jako třeba Meetfactory, plánují naopak afterparty až do ranních hodin. Rádi bychom, aby Noc divadel nabídla nový pohled na divadelní svět, přímý kontakt diváka s hercem a nové využití divadelního prostoru. Zároveň doufáme, že tato událost přiláká i sváteční diváky a přinese divadlům nové publikum," uvedla Martina Černá z Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU), který je koordinátorem české části akce.

European Theatre Night se pořádá od roku 2008 a vždy třetí listopadovou sobotu představuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. Divadla otevírají své prostory a příchozím nabízejí představení pro děti i dospělé, autorská čtení, semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací či prohlídky zákulisí

Noc divadel v zahraničí koná už od roku 2008 a letos e do ní zapojí jedenáct evropských zemí. "Nováčky jsou i Belgie a Bulharsko. V Chorvatsku, které ji kdysi iniciovalo, se do ní zapojí 77 institucí v sedmatřiceti městech, na Slovensku, kde se koná už počtvrté, zhruba čtyři desítky scén a v Rakousku 32 divadel v devíti městech.

Zájem českých divadel je mimořádný, stejně jako odezvu veřejnosti, neboť na mnoha místech je kapacita termínovaných akcí už naplněna. Přesto příchozí nepřijdou zkrátka a budou moci využít řady akcí pro děti i dospělé. V Brně například připravili lampionový průvod, v pražském A Studiu Rubín se uskuteční workshop s dramatikem Petrem Kolečkem, v Šumperku se bude pochodovat v maskách, řadu akcí plánují pražská La Fabrika, Ypsilonka, Divadlo na Fidlovačce i Národní divadlo, které oslaví 130 let a 30 let od Nové scény. Otevřené dveře naleznou zájemci také v královéhradeckém Klicperově divadle.

Noc divadel 2013 v Divadle D21
Noc divadel 2013 v Divadle D21 | Video: youtube.com

IDU, sídlící na adrese Celetná 17, Praha 1, bude mít během Noci divadel své dveře otevřené od 13:00 do 22:00 hodin a poslouží všem příchozím jako informační centrála pražského programu. „Budou zde k dispozici tištěné programy Noci divadel 2013 a rádi poradíme s naplánováním programu. Některé prohlídky divadel i představení vyžadovaly předchozí rezervaci, rádi bychom však na Noc divadel přivedli i návštěvníky, kteří si svůj program dopředu neplánovali. Příchozí si u nás budou moci také zasoutěžit: výhrou budou volné vstupenky do pražských divadel, divadelní publikace a další zajímavé ceny," uvedla Eliška Míkovcová, koordinátorka projektu Noc divadel 2013.

IDU ve spolupráci s portálem CityBee zveřejnil program, díky němuž si může každý naplánovat, jak chce svou první Noc divadel prožít. Vyzkoušet jej lze na www.citybee.cz/noc-divadel.

"Na třech místech se bude v předvečer sametové revoluce hrát Audience Václava Havla - v Ostravě a v pražských divadlech D 21 a v Celetné," dodala Černá.

A jaké jsou tedy aktuální programové tipy pro ty, kteří plánují svou Noc divadel na poslední chvíli?

Noc divadel
Noc divadel | Video: youtube.com

V Divadle DISK se můžete těšit na divadlo pro jednoho diváka, kromě toho si studenti DAMU připravili i představení pro dav a celý večer rozčlenili do krátkých bloků, takže každý má šanci zažít něco jedinečného. Přestože mnoho prohlídek zákulisí je již vybookováno, některá divadla je nabízejí bez předchozí rezervace, například v 17:00 provede návštěvníky zákulisím ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab. Švandovo divadlo nabízí vstup bez předchozí rezervace na celý svůj program. V 19:00 si zde nenechte ujít Automat na filmy v podání souboru Buchty a loutky. Prý neexistuje film, který by Automat neměl v archivu - můžete tak společně s herci zažít Babičku, Terminátora nebo třeba Titanic.

V Meetfactory mohou diváci prožít moment, kdy se herci seznamují s textem na první čtené zkoušce, tedy divadlo ve fázi zrodu. Také Divadlo Kampa je otevřené bez předchozích rezervací a v Klubu Mlejn máte šanci prožít smršť novocirkusových exhibicí. Experimentální prostor NoD si připravil komponovaný večer s názvem NoD inclusive - Víc než jen konzumace.

Divadlo Ponec nabídne site-specific představení Naučená bezmocnost souboru VerTeDance, a zůstat tu můžete i na pozdně noční tango tančírnu. Centrum Rybalka nabízí unikátní spojení akce Restaurant Day a Noci divadel formou pásma divadelních performance na téma stravování. Na piazzetě Národního divadla bude otevřena výstava mapující 130 let historie divadla a ve 22:00 a 23:00 proběhne na stejném místě ukázka z prvního site-specific outdoorového projektu Laterny magiky.

Noc divadel se uskuteční ve většině divadel pro návštěvníky zdarma, avšak z kapacitních důvodů je nutná registrace zájemců. Aktivity zpoplatněné symbolickou částkou jsou v programu označeny. Podle ředitelky IDU Pavly Petrové nabídne tato akce srovnatelné kulturní vyžití jako už tradiční Noc literatury či Muzejní noc.

Seznam zapojených souborů a scén naleznou zájemci na webu Noci divadel. Zjistí například, že jen v Praze mohou zavítat na téměř pět desítek míst, v Brně do dvanácti a v Ostravě pěti divadel.

 

Právě se děje

Další zprávy