Národní divadlo slaví jubilejní sezonu česky. A šetří

ČTK Kultura ČTK, Kultura
5. 9. 2013 14:10
Národní divadlo nabídne v nové sezoně patnáct premiér. Jaké budou?
Národní divadlo. Moderní instituce snad do pěti let.
Národní divadlo. Moderní instituce snad do pěti let. | Foto: Profimédia

Praha - Národní divadlo vstupuje do nové sezony s novým vedením, převážně českým repertoárem a nutností úspor. Vcelku vzato na první scéně vyhrávají dobré zprávy, ale jen velmi těsným poměrem.

Národní divadlo letos a v první polovině Roku české hudby uvede patnáct premiér a oslaví 130 let historické budovy a 30 let od otevření Nové scény. Sezona 2013/14 ovšem přinese i změny v dramaturgických a hracích plánech, některé inscenace budou mít neplánovanou derniéru, což je následek protestu herců a uměleckých šéfů proti způsobu odvolání ředitele české první scény ministrem kultury v demisi Jiřím Balvínem.

Sezona uklidnění?

Kvůli odchodu Richarda Krajča z angažmá opustí koncem října repertoár inscenace Richard III. a Figarova svatba. "Divákům, kteří již mají zakoupené vstupenky na listopadová a prosincová představení těchto titulů, se samozřejmě omlouváme a nabídneme jim náhradní představení nebo vrátíme vstupné," slíbil umělecký šéf Činohry Michal Dočekal.

Richard Krajčo.
Richard Krajčo. | Foto: Aktuálně.cz

Inscenace s Miroslavem Donutilem, který rovněž nestáhl svou výpověď, budou pokračovat, herec v nich vystoupí jako externista.

Po výsledcích nezávislého auditu Burian odvolal administrativně-správní ředitelku Andreu Volfovou, správní ředitelkou jmenoval ekonomku Tamaru Čuříkovou a snížil počet členů vedení. Václav Pelouch, dočasně pověřený řízením ND, se vrátil do funkce technicko-provozního ředitele.

"Do konce roku udělám vlastní personální audit," uvedl ředitel ND Jan Burian. V ND právě probíhá kontrola Finančního úřadu, vyšla nová směrnice o odměňování zaměstnanců a v jednání je nová kolektivní smlouva, jejíž nezákonné body byly už 12. srpna zrušeny. "Její první znění připraví kvůli úspoře času vedení ND," řekl Burian. Dalším krokem bude podle něj vydání nového platového předpisu v souladu s platnou legislativou.

Novou sezonu předznamenaly bouřlivé události spojené s odvoláním Jana Buriana v den, kdy se 1. srpna ujal funkce. Ministr kultury Balvín ho sice po doporučení premiéra Jiřího Rusnoka opět jmenoval, avšak na protest proti tomuto způsobu dala téměř polovina herců včetně uměleckých šéfů výpověď. Většina herců ji pak stáhla.

Česká sezona Činohry vyvrcholí projektem 1914

Šéf činohry Michal Dočekal upozornil, že sezona bude výrazně česká a nahlédne jak do minulosti i opačným směrem. Jako nejzásadnější projekt sezony označuje umělecký šéf Činohry Michal Dočekal jednoznačně titul 1914, který režíruje mág moderního divadla Robert Wilson.

Ještě v listopadu loňského roku na projekt nebyly finance, a tak hrozilo jeho zrušení. Peníze se našly i díky soukromým dárcům, a tak se Osudy dobrého vojáka Švejka setkají s protiválečným opusem Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Režie slavného amerického režiséra, který v Praze inscenoval už Věc Makropulos, slibuje opulentní podívanou plnou hudby a překvapivého humoru v podobenství, které se určitě nebude týkat jen historických momentů počátku hrůzné první světové války.

"Sezona se bude prostřednictvím řady klasických textů věnovat české současnosti a nazírat jí pomocí témat, jež mají kořeny v minulosti," slibuje Dočekal.

Dokládá to například režie Davida Drábka Jedenácté přikázání. Známý současný dramatik se ujal textu Františka Ferdinanda Šamberka o zapřísáhlých starých mládencích. Banální zápletka komediálního kusu napsaného v roce 1882 a zfilmovaného Martinem Fričem v roce 1935 jistě ukrývá i ze současného hlediska spoustu výze a dobré zábavy v podání Aloise Švehlíka, Davida Prachaře, Davida Matáska a dalších hvězd první scény.

Foto: Aktuálně.cz

Na Nové scéně určitě zaujme inscenace textu kafkova současníka Johannesa Urzidila Kvartýr aneb Poslední zvonění v režii Davida Jařaba. Do klasického repertoáru Národního divadla určitě skvěle zapadne i dramatická bajka bratří Čapků Ze života hmyzu, kterou nastuduje Daniel Špinar, jeden z nejvýraznějších českých režisérů mladé generace.

Nečeským, ovšem neméně klasickým opusem, který lze velmi svěže a lehce adaptovat na naši současnost je Moliérova hra Tartuffe. Vrací se do Národního divadla po mnoha letech a uzavírá průřez Moliérovou dramatikou, kterou už v minulých sezonách představili Pán z Prasečkova a či Don Juan. Režisérem bude Gábor Tompa, který pro Novou scénu nastudoval Nosorožce.

Vzhledem k neočekávaným derniérám, přibyla do dramaturgického plánu Ostrovského komedie Les o společnosti, která touží jen po požitcích a penězích, v níž bude excelovat Iva Janžurová.

Michal Dočekal bude režírovat hru Hanocha Levina, který patří k nejvýraznějším osobnostem izraelského divadla. "Titul Strasti života bude prvním uvedením Levinova textu v Česku," říká Dočekal. "Hra se filozoficky zamýšlí nad marností veškerého lidského počínání - stejně jako nad nutností neustále této marnosti čelit. Její humor je černý a drsný." 

Plusy a mínusy v Opeře

Vedení Opery Národního divadla se ujal tým pod vedením Silvie Hroncové s uměleckým ředitelem Petrem Kofroněm a hudebními řediteli Robertem Jindrou (Národní divadlo) a Martinem Leginusem (Sátní opera). Od 2. září také dosavadní soubor opery prošel reorganizací. Vznikly dvě samostatné umělecké správy: pro Národní divadlo a pro Státní operu. Umělecká správa ND bude mít sídlo v provozní budově ND. Operní centrála se bude koncepčně věnovat celkové umělecké strategii a systému řízení. Umělecké správy budou odpovídat za provoz a premiéry a vše, co k tomu patří.

V nadcházející sezoně připraví Opera čtyři premiéry a dvě obnovené premiéry. Naopak se Opera vzdává inscenací Lehárovy Veselé vdovy a oper Henryho Purcella a Víta Zouhara Dido a Aeneas a Coronide. Zrušena je také dvojice koncertů z díla Antonína Dvořáka, které měly být původně uvedeny v dubnu a květnu k Roku české hudby.

"Zrušených premiér je samozřejmě velká škoda, jednalo se o nesmírně zajímavé projekty, ale musíme si uvědomit, že většina z nich by byla filigránskou ozdobou na repertoáru perfektně fungujícího souboru. Naneštěstí Opera Národního divadla v současnosti tento parametr podle mého názoru nesplňuje a musíme tedy síly zaměřit jiným směrem," sdělil Kofroň.

Nejbližší premiérou bude 18. září v Kolowratu komorní opera Aleše Březiny Toufar. Režie se ujal několikanásobný známý filmař a držitel několika Českých lvů Petr Zelenka, pro kterého to bude operní debut. Námětem jsou osudy komunisty umučeného kněze Josefa Toufara. Autor se opírá o dobové dokumenty. Pěveckých partů se ujmou Soňa Červená a Jan Mikušek, mluveného slova Vladimír Javorský.

V roce 200. výročí narození hudebního skladatele Giuseppe Verdiho je jako druhá premiéra sezony na 25. října 2013 přichystána v koprodukci s Velšskou národní operou inscenace díla Simon Boccanegra v režii Davida Pountneyho a v hudebním nastudování Jaroslava Kyzlinka.

V rámci oslav výročí narození Giuseppe Verdiho uvede Opera Národního divadla také koncert složený z děl tohoto skladatele s názvem Verdi Gala, který v říjnu bude ve Státní opeře řídit Enrico Dovico.

Richard Wagner.
Richard Wagner. | Foto: Aktuálně.cz

Punc výročí ponese i úvodní premiéra roku 2014. Připomínkou 200 let od narození a 130 let od úmrtí Richarda Wagnera bude na jevišti Státní opery uvedení inscenace Tannahäuser. Novou podobu opeře vtiskne režisér Andrejs Žagars.

V březnu příštího roku se jako jeden z příspěvků ND k programu Roku české hudby představí premiéra jedné z nejpopulárnějších českých oper Příhody lišky Bystroušky od Leoše Janáčka v režii Ondřeje Havelky.

Nově se ve dvou květnových termínech objeví na scéně Státní opery koncertní provedení Pucciniho opery La Rondine, při kterém se jako dirigent představí nový hudební ředitel Státní opery Martin Leginus. Novinkou v repertoáru bude také návrat dvou titulů v jejich obnovených premiérách.

Do ND zamíří v lednu 2014 opět Její pastorkyňa Leoše Janáčka v nastudování hudebního ředitele této scény Roberta Jindry a v červnu téhož roku uzavře sezonu obnovená premiéra Myslivečkovy Olimpiade s Orchestrem Collegium 1704.

Balet nabídne tři novinky

Balet Národního divadla nabídne tři novinky. Premiéra Prokofjevova baletu Romeo a Julie se uskuteční 14. listopadu na scéně Státní opery, Česká baletní symfonie II bude mít premiéru v Národním divadle 17. dubna příštího roku a premiéra baletu Valmont se uskuteční 26. června ve Stavovském divadle.

Foto: Aktuálně.cz

Režie baletu Romeo a Julie, který mělo ND v repertoáru v letech 2006 až 2010 ve verzi z dílny Youriho Vámose, se ujal umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska.

"V tomto případě půjde, tedy kromě základní osy příběhu jako takového, o dílo značně odlišné. Důvod zášti a věčného sváru mezi rody Monteků a Kapuletů není v původní Shakespearově tragédii blíže určen," říká Zuska, který si tento základní aspekt dovolí v rámci inscenace pojmenovat coby věčný konflikt mužského a ženského principu, dvou polarit vzájemně vždy oscilujících na hraně přitažlivosti i nevyhnutelného ostrého antagonismu.

Česká baletní symfonie II v rámci Roku české hudby navazuje na stejnojmenný večer z minulosti, kde se hudba význačných českých skladatelů potkala s tvorbou různých generací českých choreografů. Večer bude otvírat Polní mše Bohuslava Martinů v choreografii Jiřího Kyliána. Prostřední část představení v nové choreografii Petra Zusky nabídne první větu Stabat Mater Antonína Dvořáka, lamento Panny Marie nad ukřižovaným Ježíšem. Nejmladšímu z trojice choreografů, Viktoru Konvalinkovi, bude patřit závěr večera.

Třetí baletní novinkou této sezony bude premiéra Valmont. Předlohou díla je román Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti, který na spletitém osudu dvou intrikánů zachycuje obraz aristokratické společnosti několik let před Francouzskou revolucí.

Taneční verzi příběhu vytvořil známý český choreograf Libor Vaculík na hudbu Franze Schuberta v úpravě Petra Maláska. "Komorní inscenace osciluje na pomezí baletu a tanečního divadla. Vaculík nechce šokovat výpravným dílem, ale naopak se zaměřuje na jemné, citlivé vykreslení jednotlivých charakterů postav," podotýká Zuska.

 

Právě se děje

Další zprávy