Napsal vojína Čonkina a varoval před nástupem éry Putina. Zemřel ruský spisovatel Vladimir Vojnovič

ČTK ČTK
28. 7. 2018 11:36
V Moskvě v pátek pozdě večer zemřel na selhání srdce známý ruský spisovatel Vladimir Vojnovič (85). S odvoláním na sdělení umělcovy známé Julije Pessinové o tom v sobotu informoval server Lenta.ru.
Ruský spisovatel Vladimir Vojnovič.
Ruský spisovatel Vladimir Vojnovič. | Foto: Memorial

Moskva - Vladimir Vojnovič je v České republice a na Slovensku znám především románem Život a neobyčejná dobrodružství vojína Ivana Čonkina, a to díky jeho zfilmování v režii Jiřího Menzela. Film, na němž se jako scénárista podílel Zdeněk Svěrák, se odehrává v ruské vesnici za druhé světové války a je parodií na sovětské válečné filmy.

V polovině 80. let minulého století Vojnovič v románu Moskva 2042 předpověděl, že k moci se v Rusku dostane bývalý agent komunistické tajné policie KGB sloužící v Německu. Toto proroctví se naplnilo už na přelomu let 1999 a 2000, kdy první ruský prezident Boris Jelcin předal moc do rukou Vladimira Putina, který svého času jako důstojník KGB sloužil v Drážďanech ve východním Německu. Bývalý sovětský rozvědčík Putin je s krátkou přestávkou v čele ruského státu dodnes.  

 

Právě se děje

Další zprávy