Nahý chodec i Sbor stížností se ptají Kde domov můj?

Kultura Kultura
4. 11. 2013 10:23
Výsledky projektu Kde domov můj? vystavuje DOX
Jiří David: 1988. 1988. Linkrusta na plátně
Jiří David: 1988. 1988. Linkrusta na plátně | Foto: dox

Praha - Otázku Kde domov můj? nastoluje Centrum současného umění DOX. Na výstavě, která si název půjčila z české národní hymny, se po významu domova ptá několik desítek českých i zahraničních autorů.

Expozice je součástí stejnojmenného projektu, který letos formuloval výzvu adresovanou umělcům i neodborné veřejnosti. Prací přišlo přes třináct set, z nichž organizátoři vybrali 62 a doplnil je díly dalších umělců zabývajících se tématem domova.

Kurátor Jaroslav Anděl upozornil na otazník ve slovech české národní hymny: „Obsahují moment osobního i kolektivního pochybování a tázání. Pocit domova - jistoty a bezpečí - není dán automaticky, ale je hodnotou, která, pokud o ni nepečujeme, může být narušena, ochuzena nebo dokonce odcizena."

Podle kurátora nemá výstava ukázat jednu odpověď, kde a co je to domov, ale spíš nastínit mnoho možností pojetí. Různorodost názoru souzní i s rozmanitým ztvárněním. Vystavující využili audio a video instalace, fotografie, koláže, kresby, malby, sochy, texty nebo třeba ilustrace.

Tallervo Kalleinen a Oliver Kochta-Kalleinen: Sbor stížností Helsinky. 2006. Video
Tallervo Kalleinen a Oliver Kochta-Kalleinen: Sbor stížností Helsinky. 2006. Video | Foto: dox

Tu zastupuje v projektu i čeká výtvarná legenda Karel Nepraš. Kurátor Anděl nazval jeho dílo „poptávkou po našem hrdinovi" a stěny v Doxu polepil Švejkem nebo Hloupým Honzou. Mezi dalšími domácími autory jsou Jiří David, Jindřich Štreit, Kateřina Šedá, Tomáš Císařovský, Patrik Hábl nebo Martin Meiner.

Jan Látal natočil čtvrthodinové video popisující jeho vlastní experiment, v jehož rámci zkoumal, jestli může vyrazit na cestu po Česku úplně bez ničeho. Začal nahý jen s kamerou a postupně putoval krajinou a získával oblečení, jídlo i střechu nad hlavou.

Látal spolupracoval také na dalším vystaveném díle, video instalaci Mariany Alasseur. Společně umístili na piazzetu Národního divadla obrovskou českou vlajku pokrytou vrstvou písku a několik dní natáčeli tvorbu náhodných kolemjdoucích. Ve zrychleném záznamu vznikají na vlajce vzkazy milencům i politikům, kosočtverec nebo pozdrav Ciao Praga. K tomu zní do sluchátek zpěv hymny anonymních lidí - i s obstrukcemi a dohady, jestli hučí po skalinách vody nebo bory.

Zahraniční umělce spolu s Alasseur dál reprezentuje Kristina Norman, Francisco Pastor nebo Krzysztof Wodiczko. Polský umělec už letos v Doxu vystavoval samostatně a záznam multimediální instalace s výpověďmi Romů ze Šluknovska vybral kurátor i do aktuálního projektu Kde domov můj?.

Přízemím expozice pak zní k vystavovaným dílům píseň finského souboru pod vedením Tellervo Kalleinen a Olivera Kochta-Kalleinena, kteří patří k průkopníkům tzv. Sborů stížností. Zpěváci vystupující převážně na veřejných místech si v písních „stěžují", „proč je šňůra od vysavače příliš krátká - stejně jako léto" nebo „proč jsou všechna vyzvánění iritující", a jsou následováni pěveckými sbory po celém světě.

Součástí celého projektu je i webová stránka Kdedomovmuj.dox.cz s dalšími přihlášenými díly a aplikací „Zlepšujeme místa", kde lidé z České republiky sdílí zprávy o vlastních aktivitách, projektech, iniciativách nebo nápadech na zlepšení veřejného prostoru. O to se snaží i autoři přímo v Doxu a návštěvníci mají několik možností, jak se na podobě místa, ve kterém žijí, podílet.

Výstava potrvá v Doxu do 13. ledna 2014 a doprovází ji řada akcí se spolupracujícími organizacemi, třeba maraton psaní dopisů s Amnesty International věnovaných nespravedlivě vězněným nebo utlačovaným.

Kde domov můj? 11. 10. 2013 - 13. 1. 2014. Centrum současného umění Dox. Kurátor: Jaroslav Anděl ve spolupráci s Leošem Válkou a Michaelou Šilpochovou. Vystavující autoři: Mariana Alasseur, Allstar Refjúdží Band, Jaroslav Anděl, Conrad Armstrong, Dalibor Bača, Hana Bělařová, Sára Bergmanová, Irena Boumová, Tomáš Brabec, Tomáš Brichta, Martina Cejpová, Tomáš Císařovský, Česká soda, Hana Čížková, Jiří David, Garry Davis, De Ardoise, Tomáš Džadoň, Federsel & Makäla, Petr Fiala, Jana Ficová, Petr Gibas, Patrik Hábl, Petr Hampl, Antoine Harinthe, Ivan Hartel, Ibra Ibrahimovič, Petr Jančárek, Lukáš Jasanský a Martin Polák, Miroslav Javůrek, Jana Jíchová, Tellervo Kalleinen a Oliver Kochta-Kalleinen, Jana Kasalová, Pavlína Kerhartová, Angelika Kianek, Pavel Klusák, Milan Kohout, Zdena Kolečková, Iveta Kopicová, Tomáš Kostelecký, Jitka Kulhánková, Kristýna Kužvartová, Marek Kvetán, Jan Látal, Pavlína Lörinczová, Aleš Loziak, Alexander Lyakhovich, Martin Mainer, Midi Lidi (Petr Marek), Marek a Kristýna Milde, Petr Mores, Petr Motyčka, Karel Nepraš, Kristina Norman, Orion, Hugo Toxx & Hana Hegerová, Martin Papcún, Francisco Pastor, Daniel Pešta, Piča z hoven, Tomáš Princ, Catherine Radosa, Přemysl Rut, Zdeněk Ryneš, Samčo, brat dážďoviek, Ladislav Snopko, Barbora Šamánková, Kateřina Šedá, Jindřich Štreit, Stanislav Tomšej, Matyáš Trnka, Václav Trojan, Vladimír Turner, Uličník (Alice Rezková, Marek Dvořák, Tomáš Hájek), Terezie Unzeitigová, Martin Velíšek, Vojtěch Vlk, Eliška Vojtková, David Vondráček, Diana Winklerová, Krzysztof Wodiczko, Martin Zet, Jan Žaloudek, Jiří Žežula

 

Právě se děje

Další zprávy