Moravský podzim nabídne mimořádná jména i chutě

Luboš Mareček
26. 10. 2013 11:00
Moravský podzim je letos festivalem světových hvězd i národních kuchyní.
Boris Berezovskij
Boris Berezovskij

Brno - Mimořádná jména figurují v programu mezinárodního festivalu klasické hudby Moravský podzim, který v Brně začne 27. října.  Mezi největší hvězdy hudebního nebe, které do Janáčkova města přijedou, patří proslulý pianista Boris Berezovskij, který se v úvodním večeru představí dvěma Ravelovými koncerty.

Na tomto zahajovacím večeru unikátně zazní také Sinfonietty od Leoše Janáčka a Vítězslavy Kaprálové. „Tyto dvě známé skladby ještě pospolu nezazněly," uvedla ředitelka akce Marie Kučerová. Berezovského doprovodí brněnští filharmonici.

Virtuóz Berezovskij stejně jako London Symphony Orchestra, který proslulou Berliozovou Fantastickou symfonií festival 8. listopadu zakončí, patří ke skutečné světové elitě. Jak slavný pianista, tak světoznámý orchestr se podle Kučerové v Brně představí vůbec poprvé. Londýnští symfonici navíc pod vedením dirigentské špičky Valerije Gergieva  přijíždějí cíleně na jediné tuzemské vystoupení jen do Brna.

„Festival bude letos zcela nový," upozorňuje Kučerová, která ředitelkou přehlídky a pořádající Filharmonie Brno. Od letošního roku bude Moravský podzim fungovat jako bienále a střídat se bude s unikátním operní přehlídkou Janáček Brno.

Gidon Kremer & Kremerata Baltica
Gidon Kremer & Kremerata Baltica

Podle Kučerové je letošní 47. ročník Moravského podzimu také poprvé zbavený tematičnosti. Vedle světové interpretační flotily umělců však nabízí řadu objevných kompozici či dramaturgických večerů. 

Ve dnech 27. října až 8. listopadu se uskuteční patnáct jedinečných koncertů, desítky světových jmen a nejen hudebních zážitků. Vystoupení se konají v Besedním domě, Janáčkově divadle, v kostele U minoritů a jeden večer se odehraje dokonce ve skleněném pokoji vily Tugendhat. Tento koncert souboru založeného na půdě brněnské JAMU a nazvaného Isha trio je však již vyprodaný.

Famózního ruského klavíristu Berezovského vystřídají kupříkladu Trondheimští sólisté představující norský repertoár, s katovickým Národním symfonickým orchestrem Polského rozhlasu zazpívá slavná sopranistka Ewa Vesin. Toto vystoupení se odehraje 2. listopadu v Janáčkově divadle. Katovičtí nabídnou třetí symfonii polského skladatele Henryka Goreckého.

„Jde o nejlepší polský orchestr. Nahrávka tohoto díla byla v devadesátých letech jednou z nejprodávanějších ve Velké Británii a USA. Skutečně je to velmi přístupná hudba," dodala Kučerová.

V programu dále figuruje proslulý soubor Kremerata Baltica s italským programem, Apollon Musagete Quartett, trumpetista Gábor Boldoczki ale i špičkoví domácí interpreti jako je Vilém Veverka, Martin Kasík nebo 28. října v rámci Českého dne na Graffovo kvarteto a Dechové kvinteto Phoenix.

Již pouze zlomek lístků zbývá na závěrečný koncert se známými Londýňany, jinak na zbylá vstoupení jsou stále ještě vstupenky.

Jejich majitelé však nemusí ochutnat jenom kvalitně odehranou hudbu. Letošní festival totiž nebude výhradně moravský, ale také britský, český, italský, norský, polský nebo ruský. Tato přídavná jména označují národní festivalové dny, v nichž zazní v podání hudebníků jmenovaných zemí jejich národní díla a kdy festivaloví návštěvníci budou moci ochutnat jednotlivé kuchyně.

„Chceme tento největší hudební svátek Moravy koncipovat jako přehlídku dramaturgických objevů a světového interpretačního mistrovství," uzavřela Kučerová.

 

Právě se děje

Další zprávy