Monty Pythoni chystají po třiceti letech nový film

Kultura Kultura
19. 11. 2013 15:15
Legendární skupina oznámí oficiálně návrat ve čtvrtek v Londýně.
Foto: Bontonfilm

Londýn - Legendární britská skupina komiků Monty Python ohlásila, že se znovu sejde a vytvoří po třiceti letech novou show.

"Myslíme to vážně, sejdeme se a budeme spolupracovat," potvrdil člen Monty Pythonů Terry Jones pro BBC. "Jsem z toho nadšený. Doufám, že vyděláme hodně peněz a splatím hypotéku!"

BBC uvedla, že nová spolupráce Monty Pythonů - první od projektu Monty Python: Smysl života - zamíří i do kin.

Žijící Monty Pythoni - John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Michael Palin a Terry Jones - nový projekt oznámí oficiálně ve čtvrtek na tiskové konferenci v Londýně, v divadle Playhouse Theatre, kde se hraje muzikál Monty Python's Spamalot.

Už v lednu 2012 zbylí členové skupiny Monty Python avizovali, že se sejdou v novém filmu Absolutely Anything - frašce ve sci-fi žánru. Snímek bude ovšem z větší části počítačově animovaný, a z Monty Pythonů se tak měly objevit jen jejich hlasy. Z natáčení nesešlo, jen premiéra se přesunula na rok 2015. Stranou ovšem zůstal Eric Idle, kterého se k natáčení nepodařilo přemluvit.

Britská komediální skupina (s americkým elementem v podobě animátora Terryho Gilliama) svým surreálným humorem a anarchistickým rozrušováním společenských tabu zrevolucionalizovala na konci šedesátých a začátku sedmdesátých let televizní produkci.

Svůj svérázný humor pak z pořadu Monty Pythonův létající cirkus úspěšně přenesli do tří celovečerních filmů Monty Python a Svatý grál (1974), Monty Python: Život Briana (1979) a Monty Python: Smysl života (1983). První epizoda Létajícího cirkusu měla premiéru 5. října 1969.

Další plány na společné projekty brzdily osobní ambice i úspěšné kariéry jednotlivých členů. Pokus o další reunion definitivně zmařila smrt Grahama Chapmana, který v roce 1989 zemřel na rakovinu. V roce 1998 se přeživší pětice (a urna s údajnými pozůstatky Chapmana) potkala na festivalu komediálního umění v Aspenu.

Autobiografie jednoho lháře
Autobiografie jednoho lháře | Video: youtube.com

Na nedávném festivalu Mezipatra mohli diváci zhlédnout animovaný snímek Autobiografie jednoho lháře: Nepravdivý příběh Grahama Chapmana. Animovaný film ve 3D je pravdivě nepravdivý dokument o životě Grahama Chapmana.

Kolem Pythonů je posledních několik let poměrně rušno. Čtyřicáté výročí první odvysílané epizody Létajícího cirkusu v roce 2009 připomněl šestidílný dokument Monty Python - málem pravda, který uvedla i Česká televize.

Monty Python - The Ministry of Silly Walks (czech)
Monty Python - The Ministry of Silly Walks (czech) | Video: youtube.com

Předloni BBC uvedla televizní snímek Holy Flying Circus, který vypráví příběh vzniku kultovní komedie Život Briana, s níž Monty Pythoni vyvolali řadu kontroverzí.

Velkému úspěchu se těšila také produkce Erika Idleho založená na motivu pythonovských filmů. Muzikálová komedie Spamalot na motivy Svatého grálu byla uvedena v roce 2005 na Broadwayi a získala prestižní cenu Tony. Dodnes se hraje po celém světě; českou verzi mělo před třemi roky na programu plzeňské Divadlo Josefa Kajetána Tyla.

 

Právě se děje

Další zprávy