MCHAT veze do Prahy Bílou gardu a Poslední oběť

ČTK Kultura ČTK, Kultura
31. 10. 2013 17:55
Podívejte se na části her, které moskevská scéna zahraje v Národním divadle.
Poslední oběť.
Poslední oběť. | Foto: mchat.ru

Praha - Po deseti letech bude v Praze od 2. do 5. listopadu hostovat Moskevské umělecké akademické divadlo, slavný MCHAT. Scéna, která píše svou historii od roku 1898, uvede v historické budově Národního divadla po dvou reprízách Ostrovského hry Poslední oběť a dramatizace Bulgakovova románu Bílá garda.

V první z nich ztvární obchodníka Pribytkova umělecký ředitel souboru, slavný ruský herec a režisér Oleg Tabakov, který v srpnu oslavil osmasedmdesátiny.

Mchat 0
Mchat 0

MCHAT v Praze naposledy hostoval v listopadu 2003, kdy na jevišti Státní opery uvedl inscenaci hry Pavla Kohouta Nuly. Nastudoval ji tam současný ředitel Národního divadla Jan Burian.

Herec, režisér, pedagog a divadelní manažer Oleg Tabakov působí v MCHAT jako herec od roku 1983; v roce 2000 se stal po smrti Olega Jefremova uměleckým šéfem a také jeho ředitelem. V roce 1956 debutoval v legendární inscenaci Rozovovy hry Věčně živí, která dala vzniknout progresívnímu generačnímu moskevskému divadlu Sovremennik (Současník).

MCHAT1
MCHAT1

Tabakov převzal v roce 2008 na Akademii múzických umění v Praze čestný titul doctor honoris causa za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla a za svůj blízký vztah k české divadelní kultuře. České země navštívil poprvé počátkem 60. let minulého století a netají svou náklonnost k nim. Už proto, že Československo prý bylo prvním zahraničním státem, kam ho pustili. Dodnes vzpomíná na rok 1968 a hostování v pražském Činoherním klubu, kde si s obrovským ohlasem zahrál Chlestakova v Gogolově Revizorovi. Hostoval tu v ní i v roce 1974.

Přátele, které tu měl do roku 1968, mu prý zůstali i po okupaci Československa sovětskými vojsky. Od poloviny 90. let byl Tabakov v Česku snad desetkrát, mimo jiné na festivalu ve Zlíně a také na Febiofestu.

V letech 1976-1986 působil Tabakov jako pedagog herectví ve Státním institutu divadelního umění (GITIS). Se svými žáky - absolventy si splnil v roce 1987 touhu po vlastním divadle, když založil takzvanou Tabakerku, která dnes nese název Moskevské divadlo Olega Tabakova. Působí jako pedagog a energii vkládá rovněž do režijní práce: má na kontě na 40 inscenací v Rusku, Evropě i v USA.

Od počátku své kariéry našel Tabakov výrazné uplatnění také ve filmu. Psychologicky pronikavou postavu velitele koncentráku vytvořil v roce 1984 v česko-polském snímku Kukačka v temném lese Antonína Moskalyka.

Zakladateli MCHATu byli Konstantin Sergejevič Stanislavskij a Vladimir Ivanovič Němirovič-Dančenko. Tato scéna uvedla za dobu své existence spoustu světových premiér, především tituly Čechova a Gorkého. Tato scéna poskytla Stanislavskému prostor využít nové prostředky a divadelní postupy, jimiž se později celosvětově proslavil.

 

Právě se děje

Další zprávy