Malé, velké i kafkovské dějiny umí prozkoumat Akcent

Kultura Kultura
10. 11. 2013 11:36
Divadlo Archa hostí moderní divadlo na festivalu Akcent.
Living Dance Studio
Living Dance Studio | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival Akcent přivádí na jeviště pražského Divadla Archa zahraniční divadelní soubory, které současným jazykem činohry, tance či multimédií mluví o historických tématech.

„Letos jsme jako hlavní téma festivalu zvolili Paměť. Pozvali jsme soubory, které s fenoménem prolínání velkých národních dějin a malých osobních vzpomínek pracují, a které patří v této oblasti k nejlepším," uvádí ředitelka festivalu Jana Svobodová.   Asi největším lákadlem festivalu jsou představení čínského soubor Living Dance Studio, který 13. a 14. listopadu uvede multimediální představení Naslouchání příběhům mé třetí babičky. Režisérka a choreografka Wen Hui v něm provází diváky na základě autentických vzpomínek životem staré ženy z čínského venkova na pozadí historických otřesů, jako byla „Kulturní revoluce" a další období současných čínských dějin.

Druhou inscenací souboru pak budou Vzpomínky 2: Hladomor, v němž filmový režisér Wu Wenguang s choreografkou Wen Hui na jevišti propojili tanec a výpovědi pamětníků, kteří často za cenu ztráty osobní důstojnosti přežili hladomor v období Mao Ce-tungovy reformy „Velký skok vpřed".

Bacači Sjenki - Odmor od povijesti TRAILER
Bacači Sjenki - Odmor od povijesti TRAILER

V představení Šuplíky berlínského souboru She She Pop (15. listopadu) se setká šest žen - tři z nich vyrůstaly na východě, tři na západě Německa. Dvacet let po sjednocení země se rozhodnou, že se k sobě pokusí najít znovu cestu a sáhnou proto do svých vzpomínek - osobních šuplíků.

„Díky dopisům, deníkům, textům, fotkám i hudbě, kterou měly rády, dochází ke vzrušující konfrontaci zdánlivě obyčejných životů," říká Jana Svobodová.

Chorvatský soubor Bacači Sjenki uloží diváky do postelí s lampičkami při inscenaci Dějiny na dovolené (16. a 17. listopadu). „Jde o divadlo na pokraji snu a reality, kafkovskou inscenaci, která tak bude poprvé představena v Kafkově městě," přibližuje Svobodová.

Do Chile v období po Pinochetově převratu zavede diváky (18. listopadu) projekt Rok, kdy jsem se narodil. Jedenáct mladých lidí, potomků vítězů a poražených Pinochetova převratu, v něm rekonstruuje život svých rodičů podle fotografií, dopisů, magnetofonových pásků, oblečení v jejich šatnících a záměrně zapomenutých příběhů.

Festival nabídne také představení pro děti nazvané Boys and Girls (15. listopadu), ve kterém skupina dětí a seniorů od devíti do jedenaosmdesáti let odkrývá svět životních příběhů i fantazie. Inscenace Magdy Stojowské a Terezy Durdilové vznikla v rámci rezidentury Archa.lab.

Součástí Akcentu jsou také interaktivní instalace, ve kterých představí svoji tvorbu Márta Schermann (Maďarsko), Stanica Žilina (Slovensko), a Teatr Grodzki (Polsko), a také výstava originálních děl amerického divadelníka Petera Schumanna a odborná konference s názvem Radikální divadlo včera a dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy