Lou Reed zemřel při taiči, píše Laurie Anderson

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 11. 2013 13:45
Manželka Lou Reeda píše o jeho posledních dnech.
Laurie Anderson, manželka Lou Reeda.
Laurie Anderson, manželka Lou Reeda. | Foto: Laurie Anderson

New York - Lou Reed zemřel během cvičení taiči. Napsala to jeho manželka Laurie Anderson v nekrologu pro regionální list East Hampton Star. Reed, který zemřel v 71 letech, byl mistrem čínského bojového umění a své poslední dny prožil ve štěstí a "omámen krásou, mocí a jemností přírody".

"Zemřel v neděli ráno, když se díval na stromy a pohyby svých muzikantských rukou ve vzduchu prováděl slavných 21 forem taiči," napsala Laurie Anderson.

V týdnu před smrtí manželka Reedovi slíbila, že si ho vezme z nemocnice zpátky do jejich společného domu ve městě East Hampton. "A tak jsme učinili," potvrdila Anderson.

Lou Reed - Velvet Underground - Walk on the wild side - 80's
Lou Reed - Velvet Underground - Walk on the wild side - 80's

Na luxusním předměstí New Yorku na poloostrově Long Island prý spolu oba strávili spoustu času. "I když jsme lidé města, je to náš spirituální domov," napsala zpěvačka a houslistka.

"Vím, že jeho písně, které jsou o bolesti a o kráse světa, naplní mnoho lidí neuvěřitelnou radostí, kterou cítil ze života," věří Andersonová.

Spoluzakladateli legendární kapely The Velvet Underground, který se proslavil hity jako Walk On The Wild Side a Perfect Day, vzdalo hold mnoho hudebníků a dalších osobností - od kolegy Davida Bowieho, přes spisovatele Salmana Rushdieho až po vatikánského "ministra kultury", kardinála Gianfranka Ravasiho, který na Twitteru ocitoval celý verš z písně Perfect Day a odmítl interpretace, že pojednává o drogách. Jeho píseň Walk on the Wild Side zařadili ihned na koncertě i britští rockeři Arctic Monkeys.

Reed podle svého okolí zemřel kvůli problémům s játry. Jako dlouholetý velký konzument alkoholu a drog prodělal hudebník v květnu transplantaci jater.

 

Právě se děje

Další zprávy